MFP a redeschis o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, cu scadenţa în iunie 2017, iar băncile au transmis oferte de peste 1,15 miliarde lei. 

În mai 2014, la acelaşi tip de obligaţiuni, MFP s-a împrumutat la un randament mediu de 3,95%. 

Marţi, MFP va organiza o sesiune suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de luni, prin care vrea să împrumute alte 45 de milioane de lei, la randamentul de 2,92%. 

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,945 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna octombrie, din care 3,6 miliarde de lei prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discount, pe 27 octombrie, în valoare de 800 de milioane lei şi respectiv 500 milioane lei. 

De asemenea, vor fi organizate şapte licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe la trei, cinci şi 10 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

 

Sursa: Agerpres