Informații vitale pentru stăpânii de pisici. Semnale de alarmă despre sănătatea pisicii

Toți stăpânii de pisici trebuie să știe aceste informații. Deși există extrem de multe persoane iubitoare de animale, numărul celor care cunosc cu adevărat modul corect de a le îngriji și de a le oferi tot confortul necesar este relativ mic. O pisică aflată în suferință sau în pragul morții poate da diferite semne „părinților” lor. Puțini sunt cei care înțeleg semnificația acestora. Cum putem identifica aceste semnale?

Pentru proprietarii de pisici, sănătatea animalelor lor de companie reprezintă o preocupare de primă importanță. Cu toate acestea, chiar și atunci când oferi o atenție meticuloasă îngrijirii lor, există întotdeauna riscul de a nu observa la timp semnele care indică necesitatea de îngrijiri speciale. Din acest motiv, este crucial să îți duci pisica anual la consultul la veterinar anual, chiar dacă nu are nicio problemă evidentă!

Atunci când ai îndoieli cu privire la starea de sănătate a animalului tău de companie, dar nu ești sigur dacă semnul este motiv de îngrijorare, există anumite comportamente neobișnuite pe care poți să le observi și care ar trebui să te determine să mergi la un specialist.

La fel ca și câinii, pisicile pot deveni deseori mai nesociabile atunci când se confruntă cu o boală și pot evita contactul direct. Orice modificare bruscă în comportamentul lor ar trebui să ridice semne de întrebare.

Dacă observi că bolul de apă al pisicii tale trebuie reumplut prea des, este posibil să fie un indiciu al unor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau afecțiunile renale. Totuși, setea excesivă poate avea și alte cauze, precum schimbarea dietei de la hrană umedă la cea uscată sau invers, expunerea la temperaturi ridicate sau administrarea de medicamente.

Setea excesivă, simptom de insuficiența renală

În ciuda acestor aspecte, dorința excesivă de a bea apă poate semnala și alte probleme de sănătate, cum ar fi insuficiența renală, diabetul sau deshidratarea, și în astfel de cazuri este crucial să consulți fără întârziere un medic veterinar.

Producția excesivă de salivă poate fi generată de diverse factori, inclusiv stresul, infecțiile la nivelul gurii sau glandelor, intoxicațiile, sau problemele gastro-intestinale și renale. Uneori poate necesita asistență medicală imediată.

Simptome precum tusea sau dificultățile de respirație pot indica infecții, alergii sau iritații ale căilor respiratorii, dar și probleme mai serioase, cum ar fi afecțiunile cardiace sau renale, sau chiar ingestia unui obiect străin. În situații de sufocare, aplicarea manevrei Heimlich este esențială înainte de a căuta ajutor medical veterinar.

Şi pisica poate avea alergii

Pe de altă parte, dacă pisica ta strănută des și are secreții nazale, s-ar putea să sufere de o rinită alergică. Ea poate fi cauzată de praf, polen sau alte substanțe care irită. Cu toate acestea, dacă observi că secrețiile nazale sunt însoțite de puroi de culoare gălbuie, este esențial să consulți un medic veterinar. Acest lucru ar putea indica Sindromul Respirator Infecțios, care necesită tratament adecvat și, în unele cazuri, vaccinare pentru a fi gestionat eficient.

În plus, dacă observi că secreția nazală este prezentă doar într-o nară sau dacă vine alături de alte simptome, cum ar fi dificultatea în respirație sau senzația de mâncărime, este posibil să fie vorba despre o infecție sinusală netratată sau despre prezența unui corp străin în cavitatea nazală.

Căderea în exces a blănii poate indica diverse afecțiuni, precum râia, alergiile sau micozele. În plus, stresul sau lactația pot juca un rol în acest proces, la pisici. Este esențial să furnizezi o dietă echilibrată și să fii atent la igiena animalului tău de companie.

pisică
Ai grijă în mod corect de pisica ta! / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Semne că pisica ta este pe moarte

Mergi la veterinar și dacă pisica ta urinează mai des sau mai rar decât de obicei. Ea poate suferi de infecții la nivelul tractului urinar.

Unul dintre semnele timpurii că pisica ta se apropie de finalul vieții este diminuarea interesului pentru activitățile și plăcerile obișnuite, precum hrana sau joaca. Dacă înainte pisica ta era fericită când te întorceai acasă și în timpul mesei, acum ai putea observa că nu mai manifestă același entuziasm sau interes pentru aceste momente.

Pisica poate deveni mai apatică, mai izolată și mai puțin dispusă să interacționeze. Dacă în trecut era obișnuită să-și exprime afecțiunea rămânând aproape de stăpâni sau cerându-le atenție, acum s-ar putea să o găsiți petrecând mai mult timp dormind sau preferând să se ascundă.

Scăderea în greutate este de asemenea un semn frecvent că pisica se confruntă cu probleme de sănătate sau că este mai aproape de finalul vieții. Slăbitul poate fi declanșat de diverse probleme, cum ar fi infestarea cu paraziți intestinali, alergii, afecțiuni inflamatorii intestinale sau chiar banalul stres!

Pisica ar putea să își arate lipsa de interes pentru mâncare sau să întâmpine dificultăți în a consuma alimentele, iar vărsăturile frecvente ar putea agrava această situație și ar putea semnala probleme severe, precum insuficiența renală.