În cazul unui vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), băncile globale ar putea părăsi Londra pentru Frankfurt, Paris sau Dublin iar perspectivele de creştere ale economiei ar fi afectate, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, se arată într-un articol apărut marţi în publicaţia The Guardian. S&P este singura mare agenţie de evaluare financiară care încă atribuie Regatului Unit un rating de top 'AAA'.

Marea Britanie a exportat, anul trecut, jumătate din bunuri şi servicii către UE – 227 miliarde lire sterline (359 miliarde dolari) – iar companiile străine care operează în Regatul Unit au acces la o piaţă alcătuită din 28 de state şi 500 milioane de persoane. Jumătate din totalul investiţiilor străine directe în serviciile financiare vine din UE. Deşi Londra rămâne un centru financiar global de primă mărime, băncile globale şi-ar muta sediile europene în alte state deoarece nu vor mai putea folosi oraşul ca paşaport pentru tranzacţiile lor în UE, se arată în raportul S&P.

Deja unele bănci se mută

Unele bănci încep deja să-şi mute sediile europene la Dublin. De exemplu, grupul american Citigroup îşi transferă sediile europene ale diviziei sale de retail în capitala Irlandei pentru a-şi reduce costurile. Cea mai mare bancă britanică, HSBC, analizează posibilitatea mutării sediului general din Marea Britanie în Asia şi avertizat asupra consecinţelor ieşirii ţării din UE.

În cel mai recent raport privind implicaţiile unui Brexit, analistul Frank Gill de la S&P avertizează: 'Credem că ar putea reduce actualul excedent comercial net al Marii Britanii în asigurări şi servicii financiare cu peste 3% din PIB. Totuşi, nivelul impactului va depinde de adoptarea unor acorduri de liber schimb alternative între Guvernul de la Londra şi UE, în eventualitatea unui Brexit'.

Băncile britanice vor avea ele însele de suferit

Băncile britanice ar putea resimţi impactul încetinirii economiei dar în ultimă instanţă efectele asupra PIB-ului vor depinde de relaţiile negociate de Guvernul de la Londra, se arată în raportul agenţiei.

În 12 iunie, Standard & Poor's a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului suveran 'AAA' atribuit Marii Britanii şi a avertizat că ţara riscă să-şi piardă ratingul de credit în urma deciziei premierului David Cameron de a organiza un referendum privind apartenenţa ţării la UE. Înrăutăţirea perspectivei ratingului ar putea determina S&P să retrogradeze Marea Britanie în următorii doi ani.

Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială. O astfel de măsură ar fi îngheţarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat recent că un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al ţării, va bloca accesul la piaţa comună şi la oportunităţile de afaceri, dar va pune presiune şi asupra lire sterline. Moody's atribuie Regatului Unit un rating suveran 'Aa1' cu perspectivă stabilă, cu o treaptă sub 'AAA' (cel mai ridicat nivel).

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% în primul trimestru din 2015, cel mai rapid avans din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume). În 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, faţă de un avans de 2,6% estimat iniţial de ONS şi faţă de o expansiune de 1,7% în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006, când PIB-ul a înregistrat un avans de 3%.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: