Internarea în spital devine un lux greu de suportat de bulgari, scrie marţi cotidianul sofiot Sega. Începând de 1 august, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a introdus o serie de limite bugetare pentru spitale. De acum înainte Casa nu va plăti pentru activităţile care depăşesc aceste limite.

Bugetele spitalelor sunt reduse cu 30%-40% în comparaţie cu luna august a anului 2010. Conducerea Casei motivează introducerea acestor restricţii prin faptul că şi bugetul instituţiei este limitat şi că numărul spitalizărilor este în creştere permanentă.

Directorul spitalului din oraşul Kiustendil, Mihail Zortev, afirmă pentru ziar că reducerea bugetului la nivelul de 70% faţă de cel de anul trecut va duce la crearea unor liste de pacienţi care aşteaptă să fie spitalizaţi. În opinia lui Zortev, se va ajunge şi la diminuarea salariilor angajaţilor din spital.

Medicii de la spitalul Sf. Gheorghe din Plovdiv nu au primit decât 25% din salariul lor pe luna iunie. Motivul este că de la începutul anului spitalul primeşte la timp doar 80% din subvenţia lunară, în timp ce restul de 20 la sută ajunge cu mare întârziere.

Din cauza subvenţiilor reduse spitalele bulgăreşti sunt nevoite să inventeze diverse forme sub care să ceară bani de la pacienţi, informează Standart. De exemplu, la spitalele mari pacienţii au dreptul să-şi aleagă echipa de specialişti care să-i trateze. Taxele pentru dreptul de a alege o echipă variază de la 350 euro pentru naşterea unui copil până la 2.500 euro pentru intervenţiile chirurgicale mai seriose. Nu este obligatoriu ca fiecare pacient să aleagă o echipă, dar majoritatea preferă s-o facă pentru ca să se asigure cu vor fi trataţi cu atenţia cuvenită. O altă taxă este percepută pentru cazarea persoanei care îl însoţeşte pe pacient. Spitalele oferă şi camere de lux la preţuri până 60 de euro pe noapte. Se păteşte suplimentar dacă pacientul doreşte să aibă un televizor, un telefon sau acces la internet în cameră. Cele mai neobişnuite oferte sunt pentru room service la preţ de 15 euro pe zi şi pentru închirierea unei pijamale la 0,50 euro pe zi.

 Sunt medici bulgari care se mută în România

Cea mai mare problemă este că o mare parte din banii asigurărilor de sănătate nu se folosesc pentru sănătate, ci pentru suportarea altor cheltuieli ale statului, a declarat pentru Agerpres Ţvetan Raicinov, preşedintele Uniunii medicilor din Bulgaria. În opinia sa, introducerea unor limite bugetare pentru spitale este inadmisibilă pentru că un spital nu poate fi obligat să accepte numai un anumit număr de pacienţi. Este prima dată când banii pentru sănătate se cheltuiesc pentru alte scopuri, afirmă Raicinov.

El adaugă că din ce în ce mai mulţi medici părăsesc ţara. Potrivit datelor statistice pe care le primeşte Uniunea Medicilor, în fiecare zi 1,5 medici bulgari emigrează. Cel mai des emigrează medici tineri şi capabili, pentru că în Bulgaria este destul de greu să-şi înceapă cariera, să facă rezidenţiatul, în plus şi salariile sunt mici.

Avem informaţii că sunt medici bulgari care se mută în România. În momentul de faţă nu există nicio ţară europeană în care medicii să fie plătiţi mai prost decât în Bulgaria, afirmă Raicinov. Întrebat care este salariul cu care îşi începe cariera unui tânăr medic, Raicinov răspunde că-i este ruşine s-o spună. El recunoaşte totuşi că este vorba de o sumă de circa 200 euro. În ceea ce priveste salariul mediu primit de medicii bulgari, acesta este în jur de 350 euro, susţine preşedintele asociaţiei medicilor.

Întrebat dacă crede că pacienţii trebuie să suporte o parte din cheltuieli, doctorul Raicinov spune că mai întâi de toate banii plătiţi de populaţie pentru asigurările de sănătate trebuie să fie folosiţi în acest scop şi apoi să se vadă dacă este necesară o finanţare suplimentară.

SURSA: Agerpres