Guvernul rus publica în 2012 un decret semnat de ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, prin care fixa un sistem de plăți către militari „pentru realizări speciale în serviciu”. Astfel, „militarii unităților 99450, 74455 și unitatea structurală a unității militare 29155 primesc un supliment lunar”.

Puține lucruri se știau la acea vreme despre aceste unități. Se cunoștea doar că sunt sub umbrela temutei agențiii de informații militare a Rusiei, GRU, potrivit RadioFreeEurope.

Până în 2028, Unitatea 29155 a fost legată de o presupusă lovitură de stat în Muntenegru, de otrăvirea, fără succes, a unui fost ofițer rus de informații din Anglia și a unui traficant de arme, în Bulgaria. În 2014, Cehia acuza membrii unității că s-au aflat în spatele unui sabotaj, la un depozit ceh de muniții.

Din GRU provin și mulți dintre mercenarii ruși care luptă în prezent în Siria. În 2018, trei jurnaliști ruși care făceau cercetări asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

GRU (Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse) nu este o entitate nouă. A existat de zeci de ani, funcționând întâi în paralel cu KGB și apoi, după destrămarea URSS, cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul de Informații Externe.

Pe lângă furnizarea de informații tactice tradiționale pe câmpul de luptă, agenția supraveghează mai multe unități ale forțelor speciale cunoscute sub numele de Spetsnaz. La fel de temute ca și forțele GRU, Spetnaz sunt acuzate de operațiuni de sabotaj, supraveghere electronică și recrutarea spionilor străini.

Unitățile Spetsnaz ale GRU au jucat un rol-cheie în invazia URSS și a Pactului de Varșovia din Ungaria, în 1956 și Cehoslovacia, în 1968.

În războiul din 2008 cu Georgia GRU a jucat, de asemenea, un rol major. Dar, ulterior, Kremlinul a decis reforme majore, inclusiv a GRU. Unitatea 29155 și unități similare au fost înființate, probabil, în timpul acestor reforme.

Din 2018, agenția generală este condusă de un ofițer naval, amiralul Igor Kostiukov. Și răspunde direct în fața lui Sergei Șoigu, un apropiat al președintelui Putin. Asta înseamnă că operațiuni majore cu consecințe politice semnificative, cum ar fi utilizarea unui agent chimic, au nevoie de aprobarea Kremlinului.

Dar numele unității 29155 a fost legată și de cel puțin o tentativă de atac ciberentic. În octombrie 2018, oficialii olandezi au declarat că agenții GRU ar fi încercat să spargă computerele de la sediul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga. Organizația fusese implicată în investigarea substanței utilizate la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, în Anglia.

În octombrie 2016, autoritățile muntenegrene au susținut că au zădărnicit un complot care viza preluarea clădirii parlamentului și asasinarea prim- ministrului, în încercarea de a bloca Muntenegru să adere la NATO. Procurorii au acuzat doi agenți de informații militari ruși, Eduard Șișmakov și Vladimir Popov.

În 16 octombrie 2014, un depozit de arme lângă orașul Vrbetice din estul Cehiei a explodat în circumstanțe misterioase. Nu este clar cât de departe a mers ancheta inițială cehă cu privire la explozia respectivă, dar, la 17 aprilie, prim-ministrul Andrej Babis a anunțat că serviciile de informații cehe au stabilit că Unitatea 29155 ar fi de vină.

Poliția cehă a declarat că este în căutarea acelorași doi bărbați căutați în Marea Britanie pentru otrăvirea lui Skripal. Poliția cehă a publicat fotografiile celor doi și a afirmat că unul dintre cei doi agenți ai serviciilor speciale ruse a folosit un pașaport moldovenesc, emis pe numele Nicolae Popa.

Un cercetător specializat de la Centrul de Cercetare al Ministerului Norvegian al Apărării a declarat că, deși nu sunt o noutate, informațiile Cehiei vine cu alte detalii care sugerează cât de agresiv a fost GRU în desfășurarea acestei unități.

„Această demonstrație, care arată dorința rușilor de a se angaja în acest gen de misiuni și de a merge în alte țări – și de a efectua aceste tipuri de operațiuni – este cu adevărat înfricoșător”, a spus el.