Al doilea mare producator spaniol de energie electrica si cel mai mare producator de energie eoliana din lume, Iberdrola, a anuntat achizitionarea companiei americane de electricitate si gaz natural Energy East contra sumei de 4,5 miliarde de dolari, tranzactie care ii sporeste prezenta in Statele Unite ale Americii. Iberdrola va plati 28,5 dolari pe actiune, cu 26 de procente mai mult decat ultima cotatie inregistrata la Bursa din New York, iar preluarea se va incheia cel mai probabil anul urmator. 

Grupul energetic spaniol, care tocmai a incheiat preluarea companiei de electricitate scotiene Scottish Power pentru suma de 23 de miliarde de dolari, si-a declarat interesul de a-si extinde operatiunile pe piata americana in primul rand datorita potentialului ridicat si taxelor favorabile pentru dezvoltarea energiei eoliene. 

Dupa preluarea de catre Iberdrola, companiile de utilitati ale Energy East vor continua sa functioneze sub denumirile curente: Berkshire Gas Co., Central Maine Power Co., Connecticut Natural Gas Corp., New York State Electric & Gas Corp., Rochester Gas & Electric Corp. si Southern Connecticut Gas Co. . Iberdrola are deja o instalatie eoliana in Statele Unite si urmareste sa extinda o divizia de energie eoliana a companiei Energy East.

 

Sursa: Capital 26 Iunie 2007