Standard & Poor’s (S&P) a pus, marţi, sub supraveghere, ratingul „BBB-” al grupului KazMunaiGas pentru datoriile pe termen lung, ca urmare a îngrijorării legate de expunerea la problemele din sectorul bancar kazah, care i-ar putea limita accesul la lichidităţi.

Agenţia a pus sub supraveghere şi ratingul „BB+” pentru datoriile pe termen lung al KazMunaiGas Exploration Production, precum şi calificativul „BB” al KazTransOil, KazTransGas şi al Intergas Central Asia, se arată într-un comunicat al S&P.

„Am plasat sub supraveghere ratingurile grupului KazMunaiGas şi ale subsidiarelor sale, cu implicaţii negative, în urma temerilor referitoare la expunerea la problemele din sectorul bancar kazah”, a declarat Andrei Nikolaev, analist la Standard & Poor’s, citat de Mediafax.

Datorii de 1,4 mld. dolari

În opinia S&P, lichidităţile şi calitatea activelor acestor bănci se află sub presiune, iar flexibilitatea KazMunaiGas şi a subsidiarelor sale de a folosi aceste depozite ar putea fi limitată.

Un exemplu ar fi necesitatea ca grupul să obţină noi fonduri, pentru finanţarea achiziţiei recente a MangistauMunaiGas, chiar dacă deţine rezerve semnificative de numerar.

Din acest motiv, lichidităţile KazMunaiGas nu sunt atât de solide cât s-a crezut iniţial, potrivit S&P.

La sfârşitul anului 2008, grupul avea datorii pe termen scurt care trebuiau refinanţate în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

30 iunie, data fatidică

Agenţia va lua o decizie privind ratingurile KazMunaiyGas până la 30 iunie, după ce va finaliza evaluarea lichidităţilor grupului, perspectivele operaţionale pe termen scurt şi posibilul sprijin din partea guvernului kazah.

„În funcţie de rezultatul analizei, an putea revizui în scădere ratingul pe termen lung al KazMunaiGas cu una sau două trepte’, a spus Nikolaev.

Includerea în supraveghere a subsidiarelor reflectă îngrijorarea privind capacitatea grupului de a le susţine. precum şi accesul limitat la lichidităţi al acestora.

Grupul KazMunaiGas este prezent în România din august 2007, când a cumpărat participaţia majoritară la grupul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu.

SURSA: Mediafax