Celelalte două mari agenţii de evaluare, Moody’s şi Fitch, au pus ratingul ‘AAA’ atribuit Marii Britanii sub o perspectivă negativă încă din prima jumătate a acestui an.

‘Revizuirea perspectivei reflectă punctul nostru de vedere că am putea retrograda ratingul Marii Britanii în următorii doi ani dacă performanţele fiscale se vor înrăutăţi mai mult decât ne aşteptăm în prezent’, a anunţat Standard & Poor’s într-un comunicat. ‘Credem că acest lucru ar putea să se întâmple ca urmare a unei relansări economice întârziate şi inegale sau a slăbirii angajamentului politic faţă de consolidare’, adaugă S&P.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a anunţat prelungirea măsurilor de austeritate până în 2017/2018, în urma revizuirii în scădere a previziunilor de creştere. Ministrul finanţelor a fost nevoit să admită că obiectivul său de reducere a raportului datorie/PIB începând din 2015/2016 va fi ratat şi că acesta va fi atins de-abia în 2016/2017.

Guvernul britanic a revizuit, de altfel, în scădere previziunile de creştere, de la +0,8% pentru anul în curs la o contracţie de 0,1%, şi de la 2% la 1,2% pentru 2013.

Potrivit Standard & Poor’s, continuarea procesului de ‘deleveraging’ de către băncile britanice, prin reducerea activelor riscante şi diminuarea creditării, va continua să provoace greutăţi economiei. În aceste condiţii, S&P se aşteaptă ca PIB-ul Marii Britanii să se contracte cu 0,3% în acest an, comparativ cu o contracţie de 0,1% preconizată de guvernul britanic.

Pierderea ratingului ‘AAA’ ar fi o lovitură politică pentru guvernul britanic, însă impactul său asupra costurilor de creditare nu este atât de sigur. SUA şi Franţa şi-au pierdut ratingul ‘AAA’ în urma crizei financiare însă costurile lor de creditare au atins recent valori record de scăzute. Marea Britanie, Germania şi Canada sunt singurele mari economii care în prezent se bucură de un rating ‘AAA’.
SURSA: Agerpres