Europa nu mai este guvernabilă și acum a intrat într-un proces invers celui care presupunea integrarea. Acum se dezintegrează, a spus investitorul american George Soros, cunoscut penru opiniile sale pesimiste.

Nici Roubini nu e mai încântat de situația din Europa, chiar dacă s-a ajuns la un acord privind datoriile Greciei.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/IE5Wr8wevlc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Acesta a comentat, pe scurt, pe Twitter, cele trei mari măsuri decise de liderii din zona euro: reducerea cu 50% a datoriei Greciei, recapitalizarea băncilor şi întârirea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF).

În opinia lui Roubini, aceste trei "scheme financiare" vor eşua, în lipsa restabilirii creşterii economice şi a competitivităţii. Iar în planul liderilor din zona euro s-a vorbit prea puţin despre aceste două aspecte importante, consideră prezicătorul crizei.

Acesta analizează motivele pentru care planul european va eşua în studiul "Ultima tragere la ţintă: Vor reuşi liderii zonei euro să stopeze criza?", publicat de Roubini Global Economics şi redactat de Nouriel Roubini şi Megan Greene. Economiştii spun că liderii europeni au înţeles, în ultimele săptămâni, "că abordarea pentru criza din zona euro trebuie să fie cuprinzătoare şi trebuie să aibă multiple vârfuri de atac".

Întrebat pe Twitter dacă ultima încercare a liderilor din zona euro va reuşi, în condiţiile în care depinde de care este obiectivul pe care îl ţinteşti, Roubini a răspuns: "Într-adevăr, se poate sfârşi prin a fi un autogol!"