Printre semnatari scrisorii se află miliardarul George Soroş, Joschka Fischer, fost ministru de externe german, Emma Bonino, fost comisar european sau Lordul Chris Haskins. Singurul român a cărui semnătură apare între cele 100 este economistul Daniel Dăianu.
„Noi, europenii îngrijoraţi, cerem guvernelor din zona euro să-şi dea acordul de principiu asupra necesităţii unei convenţii legale prin care să se stabiliească următoarele: 1. Înfiinţarea unei trezorerii comune care să poată aduna fondurile zonei euro în totalitate şi care să se asigure că statele membre aderă la o disciplină fiscală; 2. Impunerea unei supravegheri comune, a unor reglementări şi asigurări ale depozitelor comune, în interiorul zonei euro; 3. Dezvoltarea unei strategii care să producă atât convergenţe economice cât şi creştere deoarece problema datoriilor nu poate fi rezolvată fără creştere”, se arată în scrisoare. De asemenea, semnatarii cer ca legislativele din zona euro să recunoască faptul că euro are nevoie de o soluţie comună europeană şi că încercarea de a impune soluţii naţionale poate duce doar la disoluţie.
Iniţiativa vine ca un răspuns la declaraţiile pe care le-a făcut acum două săptămâni George Soroş, declaraţii prin care cerea practic aceleaşi lucruri. Într-o conferinţă de presă de ieri, Soroş a declarat că băncile europene au redus împrumuturile şi crează astfel o criză a creditelor globală, o chestiune care nu este încă „pe deplin înţeleasă”.