Se pare că Mocanu Viorel, avocatul Sorinei Pintea, a fost găsit de Agenția Națională de Integritate în stare de incompatibilitate.

Potrivit dosarului ANI, avocatul a fost în acelați timp Agent guvernamental la CEDO și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

Cum arată dosarul avocatului?

În dosarul scos de Agenția Națională de Integritate, Mocanu Viorel este găsit în stare de incompatibilitate, deoarece a încălcat obligațiile legale, exercizând astfel două funcții simultan.

„INCOMPATIBILITATE – MOCANU VIOREL, fost Secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că MOCANU VIOREL, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) f) funcția de manager sau membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale. […]”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MOCANU VIOREL a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.”, arată ANI.

Sorina Pintea a fost arestată preventiv după ce a fost acuzată că a luat de mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani care reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract.

„Inculpata Sorina Pintea a exclamat chiar <super tare. după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv <perfect>, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (…..) îi comunică Sorinei Pintea faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, Sorina Pintea confirmă spunând <da>”, se arată în referatul DNA.