Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA pentru a da declarații în dosarul directorului general al CFR, urmărit penal

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a fost audiat ca martor la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta a dat declarații în dosarul directorului general al CFR SA, Alexandru Ion Simu, care este urmărit penal.

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Transporturilor, Grindeanu a fost citat la DNA în calitate de martor și a dat o declarație în fața procurorilor.

Sorin Grindeanu a subliniat că își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului, dar şi că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situației.

Preocupările și activitățile desfășurate de către ministru se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni și dezvoltarea capacității administrative, se arată în comunicatul citat.

Directorul companiei de stat CFR SA, acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției

Alexandru Ion Simu, directorul companiei de stat CFR SA, și Petru Cesa, director în cadrul companiei, sunt următiți penal de Direcția Generală Anticorupție (DNA), fiind acuzați de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției, potrivit unui comunicat al instituției. DNA îi acuză pe cei doi că au trucat numirea lui Alexandru Ion Simu la conducerea companiei și au concediat o angajată pe care o bănuiau că ar fi transmis către presa locală aceste informații.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: SIMU-ALEXANDRU ION, director general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

– instigare la uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

CEȘA PETRU, director general adjunct tehnic în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”, scrie într-un comunicat de presă emis de către DNA.