Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni că Comisia Europeană va acorda un ajutor de peste 80 de milioane de euro pentru restructurarea companiei aeriene TAROM.

Sorin Grindeanu a menționat că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au fost pozitive. Conform ministrului, acest sprijin financiar va contribui la transformarea TAROM într-o companie economic solidă.

Banii vor ajuta TAROM în procesul de restructurare și modernizare

De asemenea, ministrul a subliniat că aceste fonduri vor permite continuarea planurilor de restructurare și modernizare a companiei aeriene naționale.

Sorin Grindeanu a făcut aceste declarații în timpul unei vizite de verificare a stadiului lucrărilor la Autostrada A7, tronsonul 2 Ploiești-Buzău. De asemenea, ministrul Transporturilor a menționat că semnalele primite de la autoritățile europene indică aprobarea planului de restructurare al TAROM.

„Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a TAROM-ului. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu domnul cu Bogdan Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei, au fost colegi de-ai mei la Comisie săptămâna trecută, toate semnalele sunt pozitive că vom primit acest ajutor de la Comisia Europeană pentru TAROM, ajutor substanţial. Pe baza acestui ajutor, vom merge înainte, odată cu primirea acestor bani. Cred că sunt 80 şi ceva de milioane de euro pe care îi vom primi. Eu sper să mergem pe linia asumată, aceea de a transforma această companie într-o companie solidă economic. Primul pas este să primim ajutor de la Comisie pe care, de această dată, nu avem niciun fel de motive să nu îl primim, îndeplinim toate criteriile”, a afirmat Grindeanu.

Sorin Grindeanu
SURSA FOTO: Facebook, Sorin Grindeanu

Wizz Air a reclamat ajutorul de la statul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Luna trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins recursul depus de compania aeriană Wizz Air. Compania a contestat ajutorul de salvare acordat TAROM de statul român. Această decizie a confirmat că ajutorul de 36,6 milioane de euro acordat TAROM este compatibil cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.

În februarie 2020, România a notificat Comisiei Europene cu privire la acordarea unui ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 36.660.000 de euro către compania aeriană națională TAROM. Prin decizia emisă la data de 24 februarie 2020, Comisia Europeană a evaluat această subvenție ca fiind un ajutor de stat compatibil cu regulile pieței interne.

Operatorul aerian ungar s-a revoltat

Cu toate acestea, operatorul aerian ungar Wizz Air a contestat această decizie la Tribunalul Uniunii Europene. În urma Hotărârii pronunțate la 4 mai 2022, Tribunalul a respins recursul. Conform concluziilor Tribunalului, ajutorul acordat are compatibilitate cu piața internă. El are ca scop prevenirea dificultăților sociale sau disfuncționalităților pieței pe care o întrerupere a serviciilor TAROM ar putea să le cauzeze în conectivitatea regiunilor din România.

Wizz Air a reacționat prin depunerea unui recurs la Curtea de Justiție. Instanța europeană, la rândul său, l-a respins în întregime, confirmând astfel hotărârea Tribunalului.