Sorin Cîmpeanu, vestea momentului pentru elevi! Aceste școli se vor închide. Se întâmplă de săptămâna viitoare

Ministrul a explicat că utilizarea testelor pentru COVID-19 în școli este un lucru util. În acest context, Cîmpeanu a ținut să sublinieze că testele vor fi disponibile și în școlile din România, deoarece „ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2”.

„Ar fi fost bine să existe și teste în școli. Vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care de la una s-a ajuns la trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli. Din fericire, înțeleg că, blocată fiind licitația la lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Autoritățile din România depun eforturi pentru obținerea testelor

De asemenea, ministrul a subliniat că „elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau, cu utilizarea acestor teste” iar peste o săptămână-două vom avea testele respective.

„E important. 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult față de 111 cazuri confirmate din 13 milioane. Înseamnă că elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau, cu utilizarea acestor teste. Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens.

Ieri erau 456 de mii de elevi vaccinați. Ne apropiem de 40%, știut fiind faptul că avem și acea categorie de 12-15 ani în care avem doar 137 de mii de elevi vaccinați, pentru că vaccinarea a fost posibilă mai târziu pentru această categorie de vârstă”, a adăugat ministrul.

Siguranța deplină a elevilor nu poate fi garantată

Mai mult, Sorin Cîmpeanu spune că regulile anti-COVID sunt respectate mai mult în interiorul școlilor decât în alte părți. Totuși, siguranța deplină a elevilor nu poate fi garantată nici măcar în acest context.

„Siguranță totală nu există. Apreciez împreună cu Ministerul Sănătății și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale. Sub 3 la mie școala se derulează cu prezență fizică, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat și faptul că „săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența”. Din acest motiv, 54 de școli care nu au rata de vaccinare de 60% vor fi nevoite să treacă în online.

„În București, săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența, acele 54 de școli care nu au rata de vaccinare vineri, pentru că ziua de raportare este vineri, de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online. Sunt multe școli unde și o persoană sau două dacă s-ar vaccina, ar depăși pragul de 60%”, a conchis ministrul.