Sorin Cîmpeanu nu susține ideea de a induce teamă în rândul elevilor: Educaţia nu îmbolnăveşte

Sorin Cîmpeanu vine cu noi precizări în contextul în care unii elevi merg la școală, pe când alții trebuie să facă cursuri online. Ministrul Educației susţine că nu poate explica de ce într-o şcoală dintr-o localitate cu rată mare de infectare elevii din clasele primare merg toţi la cursuri în acelaşi timp, iar cei din anii terminali de la gimnaziu şi liceu merg doar jumătate din clasă.

Totodată, el a mai precizat că decizia vine pe considerente sanitare şi că nu a fost susţinută de Ministerul Educaţiei.

Mai exact, ministrul Educaţiei a explicat că autorităţile au decis limitarea numărului de elevi care participă la cursuri în localităţile aflate în scenariul roşu – 15 elevi la gimnaziu şi 17 elevi la liceu – ţinând cont de numărul maxim de elevi pe care Legea educaţiei naţionale prevede că îl poate avea o clasă la gimnaziu, respectiv liceu.

În urma acestei decizii, el a arătat că s-a decis participarea a jumătate de clasă la cursuri în cazul anilor terminali din “considerente sanitare”.

Întrebat de ce într-o şcoală elevii de şcoală primară pot merge toţi în acelaşi timp la cursuri, iar cei din clasele a opta sau a douăsprezecea nu, ministrul a declarat că nu poate răspunde la așa ceva.

“Nu pot să vă răspund la această întrebare, mai ales că au şi Evaluare naţională, care este un examen definitoriu pentru viitorul oricărui elev”, a psus ministrul.

”Școala nu îmbolnăvește”

El a mai adăugat că a încercată să explice faptul că educația nu îmbolnvește și se teme ca aceste situații să nu genereze sechele pe viitor.

“Am încercat să explic şi explic de fiecare dată că educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele”, a mai spus ministrul.

Acesta a mai subliniat faptul că educație te îi învață pe elevi să respecte regulile. Totodată, el susține că odată ce regulile sunt respectate la școală, riscul de îmbolnăvire poate fi gestionat.

”Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile. Dacă respecţi regulile mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscul de îmbolnăvire sunt foarte mari. Acest ordin de ministru este comun. Pentru a putea fi semnat a trebuit să facem rabat de la această prezenţă fizică integral în clase. (Decizia de a înjumătăţi numărul copiilor prezenţi în clase – n.r.) vine pe considerente sanitare, în mod evident, că doar n-o să susţină Ministerul Educaţiei, care a susţinut importanţa prezenţei fizice în clasele terminale, care peste câteva luni au examene naţionale. Evident că nu am fi putut susţine lucrul acesta”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.