O a patra companie, firma sud-coreeană Samsung SDI, a făcut şi ea parte din acest cartel dar a fost scutită de la plata unei amenzi de 57,7 milioane de euro pentru că a denunţat existenţa cartelului. 

Bateriile reîncărcabile lithium-ion vizate de această înţelegere sunt utilizate în mod curent în diferite aparate electronice precum laptopuri şi telefoane mobile. 

"Decizia adoptată astăzi sancţionează patru producători de baterii reîncărcabile a căror înţelegere a afectat preţul pentru mai multe bunuri vândute consumatorilor europeni. De asemenea, trimite un mesaj important companiilor: dacă consumatorii europeni sunt afectaţi de un cartel, Comisia va investiga chiar dacă discuţiile au avut loc în afara Europei", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager. 

În cazul de faţă, investigaţia Comisiei a descoperit că Samsung SDI, Sony, Panasonic şi Sanyo au luat parte la o serie de contacte bilaterale şi uneori multilaterale pentru a evita competiţia agresivă pe piaţa bateriilor reîncărcabile lithium-ion. În special companiile respective au convenit o serie de majorări temporare de preţ şi de asemenea au schimbat o serie de informaţii comerciale sensibile precum prognozele de vânzări sau intenţiile de depunere de oferte la licitaţiile organizate de diferiţi producătorii de laptopuri şi telefoane. 

Sony a primit o amendă de 29,8 milioane de euro, Panasonic a fost amendată cu 38,9 milioane de euro iar Sony (preluată în 2009 de Panasonic) a primit o amendă de 97,1 milioane de euro.  Agerpres