Astfel, 27% dintre persoanele care au fost incluse în eşantion declară că sunt mulţumite sau foarte mulțumite de felul în care trăiesc, în timp ce 71% sunt mai degrabă nemulţumite de acest aspect. 27% este proporţia celor care se așteaptă ca peste un an să trăiască mult mai bine sau ceva mai bine, în timp ce 34% dintre ei se așteaptă să trăiască la fel, iar 32% să trăiască ceva mai prost sau mult mai prost.

Cei mai mulţi români tind să se considere săraci, întrucât atunci când sunt rugaţi să se poziționeze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă “sărac”, iar 10 înseamnă “bogat”, media obţinută este 4,73. Mai mult, o proporţie covârşitoare a respondenților declară că sunt de părere că, în România, cei mai mulţi oameni sunt săraci – 90%, în timp ce 5% dintre persoanele intervievate sunt de părere că majoritatea românilor sunt bogaţi, iar 3% cred că românii nu sunt nici bogaţi, nici săraci, deci au un statut intermediar.
Sondajul de opinie realizat de IRES a urmărit desprinderea unor opinii, percepţii şi atitudini ale populaţiei privind sărăcia şi incluziunea socială. Volumul eşantionului a fost de 1.073 indivizi, de 18 ani și peste, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3%. Perioada de culegere a datelor a fost 29-30 martie 2012, iar beneficiar a fost Asociaţia Română pentru Evaluare și Strategie – ARES.