O treime dintre români se aşteaptă să fie concediaţi pe parcursul acestui an, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare MyJob.ro. Astfel, 33,28% dintre români se aşteaptă să fie afectaţi de reduceri de personal în compania în care lucrează.

În acelaşi timp, 12,03% dintre respondenţi au declarat că vor avea, cel mai probabil, parte de un salariu redus anul acesta. 11,19% dintre angajaţii participanţi la sondaj sunt de părere că, în mod sigur, compania în care activează nu va mai face recrutări de personal în acest an.

Câţiva români optimişti

La polul opus se află 17,48% dintre români, care consideră că în 2010 vor beneficia de creşteri salariale doar angajaţii ce realizează performanţă în companie. 26,02% dintre respondeţi apreciază, de asemenea, că în piaţa muncii se va menţine tendinţa de a efectua încă angajări, însă cu salarii mult mai mici.

Sondajul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 5-18 ianuarie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 3.708 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbaţi (62%), iar grupa de vârstă majoritară este cea între 21 şi 30 de ani (47%). 43% dintre participantii la sondaj au studii superioare, iar 9% deţin şi o diplomă de masterat. Mai mult de un sfert dintre respondenţi (28%) sunt din Bucureşti.