Doar 26% din Persoanele Fizice Autorizate își declară veniturile și își plătesc obligațiile către Fisc de bunăvoie. O treime le achită doar după s-au trezit cu Fiscul la ușă, iar restul nu le plătesc deloc.

Situația este similară și în cazul întreprinderilor mici și mijlocii. Doar în cazul marilor firme, datele se schimbă. Aproape jumătate dintre acestea nu-și achită deloc obligațiile. Nu pentru că fac evaziune, ci pentru că au găsit în legislaţie portițe care i-au scapat de plata lor.

Avem o problemă cu ocolirea plății taxelor. Cineva îmi spunea că preferă să se expună inspecţiei fiscale pe principiul ruletei. Şi-a făcut el nişte calcule şi s-a gândit: ce amendă îmi dă? Dacă eu cinci ani am scăpat, ies pe plus”, spune Victor Ogneru, reprezentant ANAF.

Explicația pentru care românii nu fac coadă la administrațiile financiare ca să-și declare și să-și plătească dările vine chiar de la un angajat al Fiscului: „Parte din neconformarea aceasta vine din faptul că ei nu au încredere în modul în care statul cheltuie acești bani”.   

Iar legislația confuză și birocrația nu ajută. Din sondajul realizat de ANAF reiese că aproape jumătate dintre români nu au încredere în Fisc.

În 2005, la înfiinţare, instituţia se bucura de un capital de încredere de 80%.

SURSA: DIGI24.RO