Programul Black Sea ClimAccelerator este destinat sprijinirii startup-urilor eco-inovatoare din România şi Bulgaria prin mentorat, consultanţă de specialitate şi finanţare nerambursabilă. Programul este finanţat cu sprijinul EIT Climate-KIC şi organizat de către Impact Hub Bucharest şi Raiffeisen Bank România, respectiv de The Climate Vertical şi Volta, ca parteneri principali, alături de Innovation Starter în Bulgaria.

Cele 12 companii româneşti şi soluţiile propuse

– PolyMore – soluţie de detectare automată a deşeurilor sortate greşit;

– Verdoo – soluţie care oferă oricui posibilitatea să beneficieze de discounturi exclusive şi să planteze copaci 100% gratuit pentru fiecare produs cumpărat online;

– MallŢărănesc – soluţie digitală ce implementează lanţul scurt alimentar, asigurând accesul micilor producători la piaţă, precum şi livrarea produselor către consumatori;

– 2030 Builders – platformă care ajută companiile să implementeze sustenabilitatea în cultura organizaţională prin implicarea angajaţilor; Magazin Zero Waste Bucureşti – cumpărături într-un mod care să nu genereze gunoi şi să reducă risipa;

– WasteBill – cel mai uşor de folosit soft pentru gestiunea deşeurilor; Caminota – produse naturale pentru tencuială şi finisaj, pe bază de argilă;

– EcoTree – platformă digitală B2B de waste management;

– EV SPOTS – aplicaţie pentru prima reţea de staţii EV cu încărcare rapidă cu energie 100% regenerabilă;

– Foldo – mobilier 100% reciclabil pentru a ajuta părinţii să mobileze camera copiilor, uşor şi rapid;

– R-Create – prima soluţie end-to-end de ambalare reutilizabilă, care oferă magazinelor online o alternativă la risipa de resurse cauzată de ambalajul de unică folosinţă;

– Verde – marketplace care facilitează aprovizionarea continuă a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fără depozitare, direct de la fermele locale şi producătorii locali.

Experţii invitaţi la Demo Day au vorbit despre iniţiativele de sprijinire a ecosistemului de ecoinovare din România şi la nivel internaţional, cu accent pe zona startup-urilor, dar şi despre perspectivele investitorilor cu privire la impactul unui startup, potrivit comunicatului.

Programul se adresează startup-urilor „verzi”

Black Sea ClimAccelerator se adresează startup-urilor „verzi” aflate în stadiul de idee, celor cu un prototip validat cu clienţi şi celor cu soluţii scalabile. Programul funcţionează ca o şcoală de afaceri, un accelerator de creştere, o platformă de conectare la investitori şi o sursă de finanţare.

La ediţia din acest an s-au înscris 179 de startup-uri ecoinovatoare locale, cu fondatori din toate regiunile ţării, dar şi din alte 3 ţări. Principalele domenii de afaceri vizate de acestea au fost reducerea impactului producţiei asupra mediului, oraşe verzi şi sustenabile, dezvoltarea unei economii circulare şi ecologizarea activităţilor economice, prin noi procese, tehnologii verzi şi servicii inovatoare.

Dintre companiile participante, 28 au fost selectate în program (16 la categoria 1 – Early stage, 6 la categoria 2 – MVP, 6 la categoria 3 – Growth).

Timp de peste 2 luni, acestea au participat la un proces de accelerare care a constat în sesiuni de mentorat 1 la 1, sesiuni de consultanţă personalizate, ateliere pe teme de business şi evenimente axate pe scalare şi creştere.

Peste 20 de specialişti au susţinut pentru aceşti antreprenori mai mult de 50 de ore pe teme de business – modelare de business, product development & MVP, team alignment, management financiar, venture capital, pitching, client service excellence, pricing, community building, strategy, scalarea afacerii.

De asemenea, toate cele 28 de startup-uri au beneficiat, până acum, de mentorat, cu peste 110 ore în sesiuni de 1 la 1, şi peste 70 de ore de consultanţă cu experţi pe vânzări, marketing online, leadership şi cultură organizaţională, accesare fonduri europene, platforme e-commerce, pricing, scalarea şi relaţia cu investitorii, MVP validation, product.

Granturi pentru startup-urile din categoria 1

De asemenea, 4 dintre startup-urile participante în programul Black Sea ClimAccelerator au participat la Hello Tomorrow Global Summit, în Paris, în luna noiembrie.

Totodată, fiecare startup din categoria 1 a primit un grant în valoare de 5.000 de euro oferit de EIT Climate-KIC, iar cele din categoria 2, câte un grant de 20.000 de euro.

Black Sea ClimAccelerator face parte dintr-un ecosistem de 7 consorţii din peste 30 de ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Sud.