Augwind Energy Tech, fondată în 2012, cu sediul în Israel, este o firmă de tehnologie axată pe dezvoltarea de soluții pentru eficiența și stocarea energiei. Aceasta a găsit o soluție eficientă, scrie Reuters.

Sectorul global al energiei verzi este evaluat în prezent la aproximativ 900 de miliarde de dolari și crește cu peste opt procente anual. Cu toate acestea, există provocări care afectează industria, cum ar fi problema stocării eficiente a energiei.

Odată cu apariția energiei verzi, aceasta trebuie stocată pentru perioadele în care nu este însorit în cazul energiei solare sau pentru când nu bate vântul, în cazul energiei eoliene.

Cu toate acestea, în Kibutsyahel, o mică comunitate de lângă Marea Roșie, locuitorii încep să folosească tehnologii noi care pot stoca energia solară cât mai ieftin și pot genera electricitate până târziu în noapte. În timpul zilei, excesul de energie de la panourile solare conduce sistemele în care apa este folosită pentru a condensa aerul din rezervorul subteran.

După apusul soarelui, aerul este eliberat pentru a alimenta turbina și a genera energie electrică. Și acest ciclu se repetă dimineața. Sistemul a fost dezvoltat de firma Augwind Energy, axată pe dezvoltarea de soluții pentru eficiența și stocarea energiei. AirBattery de la Augwind este prima lor realizare de acest gen.

Rezervoare de oțel, căptușite cu straturi speciale din polimeri

Spre deosebire de platformele terestre care funcționează pe aer condensat și pentru care e nevoie de clădiri, produsele companiei sunt rezervoare de oțel, căptușite cu straturi speciale din polimeri, care pot fi amplasate direct pe sursa de alimentare, la un preț redus, susține compania.

În prezent, sunt analizate diferite tehnologii de stocare a energiei, cum ar fi un sistem de generare a energiei hidroelectrice de tip pompă, care folosește gravitația pentru a genera electricitate în câteva ore, sau o baterie litiu-ion.

AirBattery” de la Augwind are o eficiență de stocare a energiei de aproximativ 80%

Gideon Friedman, expert la Departamentul de Energie din Israel, susține însă că soluția ideală este greu de atins. Bateriile pot fi toxice, iar ciclurile lor sunt limitate, în vreme ce hidrogenul este abia la început și este prea scump, afirmă el.

„Air Battery” de la Augwind are o eficiență de stocare a energiei de aproximativ 80%, ceea ce o face puțin mai ineficientă, dar, spre deosebire de bateria litiu-ion, nu se deteriorează în timp.

Firma israeliană spune că prețul bateriei sale este comparabil cu cel al unei baterii litiu-ion, aproximativ 250 de dolari pe kilowatt oră, și va scădea la mai puțin de 200 de dolari anul viitor, pe măsură ce va fi lansată pentru mai mulți clienți.