„Eoliană sau fotovoltaică, aceste energii nu sunt regenerabile, ci sunt intermitente. Dacă voi fi aleasă, voi opri orice construcție de noi parcuri eoliene și voi lansa un mare proiect pentru a le desființa”, a declarat Marine Le Pen.

Aceasta a adăugat că dorește să desființeze subvențiile pentru energia eoliană și solară deoarece ele ridică la 6-7 miliarde de euro pe an, acest lucru cântărind în factura de utilități a francezilor.

„Voi elimina subvențiile, ceea ce ne va permite, de altfel, să le dăm înapoi francezilor jumătate din taxa pe care o plătesc pe factura de electricitate. Reprezintă 16% din factura lor. Este considerabil. Putem reduce această taxă la jumătate. Există o serie întreagă de lucruri asupra cărora voi interveni pentru a reduce presiunea asupra francezilor”, a spus Marine Le Pen.

Ce planuri are Marine Le Pen?

Candidata a menționat că dorește, în schimb, să sprijine industria nucleară din țară. Odată cu această decizie, ea va permite construirea mai multor reactoare noi, va finanța o modernizare majoră a actualelor centrale și va susține construcția de reactoare modulare mici, așa cum a propus și președintele Emmanuel Macron, potrivit digi24.ro.

Trebuie menționat faptul că Franța produce aproximativ 75% din energia sa în centrale nucleare, ceea ce înseamnă că producția sa de electricitate are printre cele mai mici emisii de carbon pe cap de locuitor dintre toate țările dezvoltate.

Marine Le Pen este candidata partidului Adunarea Națională la scrutinul din aprilie. Cu toate că mulți se așteaptă la o reușită politică, există sondaje recente care arată că Eric Zemmour, un realizator de talk-showuri cu o orientare de dreapta, ar putea să o întreacă, dacă se decide să candideze.

Reacția ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Barbara Pompili, a criticat decizia Marinei Le Pen pe Twitter: „Desființarea turbinelor eoliene din Franța ne-ar priva de cel puțin opt procente din producția noastră de electricitate. Doamna Le Pen ar provoca pene de curent.”

Există o mișcare activă împotriva energiei eoliene, care este susținută de extrema dreaptă și de centru-dreapta, în special de Xavier Bertrand, principalul candidat conservator la alegerile prezidențiale.