Solicitarea companiei survine în condiţiile în care sancţiunea pe care a primit-o a fost contestată iar litigiul se află în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

„Considerăm că includerea companiei în „lista neagră” este de natură a produce prejudicii de ordin comercial, reputaţional şi de imagine majore, deoarece ar putea induce, la nivelul opiniei publice, ideea unei vinovăţii care nu este susţinută de probe şi care nu a fost reţinută de către o instanţă de judecată chemată să soluţioneze definitiv un litigiu aflat încă în derulare. CIS Gaz va depune toate eforturile pentru clarificarea situaţiei şi eliminarea numelui companiei de pe respectiva „listă neagră”, considerând că existenţa unei decizii definitive ar trebui să fie o condiţie minimală pentru includerea pe o asemenea listă”, precizează reprezentanţii companiei într-un comunicat.

Totodată, aceștia subliniează faptul că firma CIS Gaz a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei în baza deciziei nr. 75/19.12.2018, autoritatea reţinând în sarcina companiei o presupusă încălcare a regulilor de concurenţă în legătură cu două proceduri de achiziţie publică derulate în anul 2011.

Decizia a fost contestată legal

În ceea ce privește decizia autorităţii de concurenţă, aceasta a fost contestată în termenul legal de către CIS Gaz, iar litigiul privind anularea actului administrativ emis de către Consiliul Concurenţei se află, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată competente, în faţa Curţii de Apel Bucureşti.

„În acest moment, nu există o hotărâre judecătorească definitivă care să justifice includerea CIS GAZ în această listă.(…) Subliniem faptul că politica CIS GAZ rămâne o politică transparentă cu un comportament corect în piaţă, care susţine lupta împotriva practicilor neconcurenţiale; practici, care de altfel sunt în deplină concordanţă cu programul de conformare cu regulile de concurenţă reţinut şi de către Consiliul Concurenţei. Însăşi existenţa acestui program de conformare reprezintă o dovadă clară a faptului că CIS Gaz ar trebui să fie eliminată din respectiva listă”, susţin reprezentanţii companiei.

Totodată, potrivit sursei citate, ei îşi exprimă încrederea că opinia comună a Consiliului Concurenţei şi ANAP va fi clarificată de către cele două autorităţi tocmai pentru a răspunde scopului pentru care a fost redactat documentul, respectiv acela de a reprezenta un instrument de ajutor pentru autorităţile contractante cu privire la necesitatea clarificării modalităţilor prin care un operator economic îşi poate demonstra în concret credibilitatea, aşa cum este prevăzut în legislaţia în domeniul achiziţiilor publice.

CIS Gaz este o companie românească cu capital 100% privat, cu activitate care se derulează prin patru mari divizii: furnizare gaze naturale, construcţii – montaj conducte, mentenanţă şi integritate conducte şi furnizarea de echipamente şi soluţii pentru industria de gaze naturale şi ţiţei.

Lista neagră

Consiliul Concurenţei a publicat săptămâna trecută pe pagina sa de internet, pentru prima dată, lista neagră a firmelor care au fost implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii publice. Lista conţinea un număr de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

Cel mai recent caz, încheiat anul trecut, a fost cel în care Siveco România şi Intrarom au fost sancţionate pentru încălcarea Tratatului de aderare la UE prin practici concertate de împărţire a pieţei în cazul unei licitaţii organizate de APIA. Alte companii mari de pe lista neagră sunt Electromagnetica, Energobit, Electrica, Condmag, Cis-Gaz, Armax sau Vesta Investment.