Indiferent ca este vorba de un portal, de un provider sau de site-ul unei simple firme romanesti, toti au realizat in cele din urma, ca pentru a avea vizitatori trebuie sa ofere si ceva gratis. Asa se face ca, in ultima vreme, majoritatea site-urilor cu numar mare de vizitatori au inevitabil, si o sectiune cu software util oferit… gratis.
Fie ca este vorba de simple joculete pentru aceia ce vor sa se relaxeze atunci cand seful este intors cu spatele sau de mici aplicatii ce imbunatatesc aptitudinile unor software de „firma”, toate acestea sunt usor de incarcat de pe Internet.
Mai mult, o parte dintre acestea au o utilitate educativa, de exemplu, pentru doritori exista posibilitatea incarcarii de pe Internet a Bibliei in limba romana, sau pur si simplu mici aplicatii bune pentru toata lumea, cum ar fi harta Bucurestiului, dictionar roman-englez etc.

Driver de tastatura romaneasca pentru Windows 95/98
Acest driver freeware de tastatura romaneasca pentru Windows 95 Pan European ataseaza caracterele romanesti pe aceleasi taste ca si driverul de tastatura romaneasca original al celor de la Microsoft realizat tot pentru Windows 95 Pan European. Insa, aplicatia gasita la adresa https://domino.kappa.ro/delta/foro.nsf/Arhiva/0004?OpenDocument nu inverseaza tastele „y” sau „z”, si, mai ales, nu schimba ordinea caracterelor de pe prima linie a tastaturii, cum face aplicatia Microsoft-ului.

CRES Studiu Biblic v1.0
Pentru crestinii virtuali exista posibilitatea incarcarii de pe Internet a Bibliei in limba romana. Pentru inceput, la adresa https://www.cres.home.ro/programe.htm veti gasi varianta in limba romana a Noului Testament, dar si o versiune completa a Bibliei in limba engleza, in traducere King James Version (11 Mb). Daca doriti sa transformati si computerul personal intr-un adevarat crestin, tot de la aceasta adresa puteti incarca un scren saver cu flori si versete din Biblie.

RomPhone 2000
Este un program de numai 1,5 MB, ce permite cautarea online in Cartea de telefoane si trimiterea de SMS-uri catre telefoanele mobile din Romania. Aplicatia poate fi incarcata de la https://download.rol.ro/iteminfo.php?idi=604

Winamp Full 2.74
Cine nu a auzit de Winamp inseamna ca nu foloseste calculatorul indeajuns de mult sau pur si simplu nu ii place muzica. Winamp 2.74 este noua versiune a celebrului „player” multimedia, mult imbunatatit atat din punct de vedere grafic, cat si prin eliminarea de catre producatori a unor comenzi suplimentare ce se executau la lansarea aplicatiei. Pentru incarcarea acestui software puteti merge la adresa https://www.chip.ro/html/index_download.php3?10#.

Yahoo! Messenger for Windows Beta Build 953 Beta Version
Aplicatia, notata de revista Chip cu nota maxima, Yahoo! Messenger este un mic program care poate verifica periodic casuta de mail pe care o detineti la Yahoo.com. In plus, acesta ofera posibilitatea de a schimba mesaje cu prietenii aflati on-line. Software-ul poate fi incarcat de la adresa https://messenger.yahoo.com.

ELITETYPING 2001 4.2
Softul produs de Clasys Ltd ajuta orice neinitiat sa isi mareasca considerabil viteza de utilizare a tastaturii. Aplicatia ajuta incepatorii sa avanseze pastrand ritmul acestora de asimilare, afisand nivelul la care se afla fiecare, precum si progresele realizate prin intermediul unor grafice 3D. Aceasta versiune are 10,7 MB si este functionala pentru 30 de zile. Adresa de la care poate fi incarcata aplicatia este www.https://download.rol.ro/iteminfo.php?idi

DICTIONARY 1.0
O aplicatie extrem de utila este Dictionary 1.0, care poate fi incarcata de la adresa https://download.rol.ro. Softul, care are numai 3 MB, este un dictionar de cuvinte englez-roman si roman-englez si contine cate 10.000 de cuvinte pentru ambele limbi. De asemenea, aplicatia care necesita Windows pentru a rula ofera posibilitatea de cautare dupa un anumit cuvant sau litera si introducerea de noi cuvinte sau modificarea celor existente.

Harta Bucuresti 1.0
Este pe primul loc la https://download.rol.ro/index.php, unde nu mai putin de 14.000 de utilizatori au incarcat aceasta aplicatie de 0,45 MB. Softul produs de Radu Vina este gratuit pentru oricine doreste si contine harta orasului Bucuresti, in care este indicat amplasamentul strazilor, bulevardelor, spatiilor verzi si a apelor. Aplicatia ofera posibilitatea de a schimba denumirile elementelor de pe harta. Harta poate fi vizionata printr-o simpla miscare de mouse.