Microsoft permite, începând din această lună, utilizatorilor europeni ai sistemului de operare Windows să-şi aleagă browserul preferat dintr-o listă de  browsere, ocazie cu care aceştia află că mai există şi alte navigatoare web, pe lângă Internet Explorer, Mozilla FireFox, Google Chrome sau Opera.

Timp de mulţi ani, Microsoft a legat vânzarea browser-ului său de Internet (Internet Explorer) de sistemul de operare Windows. Comisia Europeană (CE) a acuzat Microsoft că abuzează de poziţie dominantă şi că îşi defavorizează concurenţa.

„În conformitate cu angajamentele aprobate de Comisie, timp de cinci ani, Microsoft va propune, în Europa, prin intermediul unei de actualizării Windows, o <> care să permită utilizatorilor de Windows XP, Windows Vista şi Windows 7 să aleagă browserul sau browserele web pe care doresc să îl (le) instaleze în plus faţă de Internet Explorer sau în locul acestuia”, se arată într-un comunicat al CE.

Astfel, de luna acesta, utilizatorii îşi pot alege dintr-o listă de browsere, navigatorul preferat. Pe lângă Internet Explorer, care conform cifrelor companiilor de cercetare este folosit de jumătate dintre utilizatorii de Internet din întreaga lume, utilizatorii au de ales dintre navigatoarele cunoscute Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera şi mai puţin cunoscutele Avant, Flock, Green Browser, K-meleon, Maxthon, Sleipnir sau Slim.

Avant

Avant este un browser creat de programatorul chinez Anderson Che. Acesta a fost descărcat de peste 22,5 milioane de ori, până în noiembrie 2008, şi este disponibil în 41 de limbi. Browserul a fost contruit după modelul Opera şi se laudă cu sistemul sau de blocare a ferestrelor nedorite, Popup-Ad Blockers. Ultima versiunea este Avant 11.7 Build 46 şi poate fi descărcată de aici.

 Flock

0-48569-flock.jpg

Browserul Flock este unul dintre cele mai cunoscute din lista Microsoft. Acesta este singurul luat în considerare de firmele de cercetare şi are o cotă de piaţă de 0,06%, conform companiei Net Applications. Browserul se deosebeşte de celelalte prin faptul că integrează în interfaţa sa servicii web 2.0 precum MySpace, Facebook, YouTube, Twitter, Flickr, Blogger, Gmail, Yahoo! Mail, Twitter etc. Flock 2.5 a fost lansat pe 19 mai 2009 şi este disponibil aici.

Green Browser

Acest browser este produs de chinezii de la morequick. Green Browser a ajuns la versiunea 5.3.0203, ocupă puţin spaţiu şi nu consumă multe resurse. Browserul  are un motor de căutare integrat un toolbar şi un tab bar. Green Browser este criticat pentru că atunci când este folosit logoul browserului apare deasupra aplicaţiilor şi chiar pe desktop, şi pentru că motorul de căutare standard este google.cn. Browserul poate fi downloadat de aici. 

Maxthon

0-48571-maxthon.jpg

Maxthon este al doilea cel mai folosit browser web din China şi a fost descărcat de peste 345.000.000 de ori. A fost creat de Changyou şi Jeff Chen şi a fost cunoscut iniţial ca MyIE2, denumirea de Maxthon primind-o în 2006. Browserul, ajuns la versiunea 2.5.11, oferă gesturi de mouse (Opera 5.10 a fost primul browser dotat cu Mouse Gestures), şi funcţii ca Drag&Drop, Magic Fill, Anti-Freeze şi Feed Reader. Maxthon este disponibil spre descărcare aici

Sleipnir

Sleipnir (în mitologia nordică cal cu opt picioare) este un browser creat de compania japoneză Fenrir. Browserul este cunoscut pentru faptul ca este uşor de personalizat. Acesta a ajuns la versiunea 2.9.3  şi are o cotă de piaţă de 6% pe piaţa japoneză. Browserul poate fi descărcat de aici.

Slim

Slim Browser aparţine companiei FlashPeak şi are o multitudine de caracteristici precum popup killer, care împiedică apariţia de reclame nedorite, skinuri diverse pentru a schimba înfăţişarea browserului, auto login, care permite înregistrarea pe site-urile preferate doar cu un click,  traducere online şi quick search. Toate aceste functionalităţi sunt împachetate într-un fişier care nu ocupă decat 2 MB. Ultima versiune SlimBrowser 4.12 Build 023, care ocupă 2.08 MB poate fi descărcată de aici.

K-meleon

0-48570-kmeleon.jpg

K-meleon este pe piaţă din anul 2000 şi a fost creat de către Christophe Thibault. Ultima versiune stabilă 1.5.3 a fost lansată în luna mai a anului trecut. K-Meleon este un browser flexibil, toate meniurile şi butoanele fiind foarte uşor de personalizat, accesând fişierele de configurare.  Acest lucru este util atunci când browserul este instalat pe PC-urile dintr-o bibliotecă sau dintr-un Internet Café. Browserul are propriile pluginuri numite kplugins şi propriile teme. Este disponibil aici.

0-48566-net.jpg