Acordul, anunţat joi de Agenţia Federală de Finanţare Ipotecară (FHFA), va rezolva litigiul în care Societe Generale este acuzată că a indus în eroare Fannie Mae şi Freddie Mac când aceste companii au achiziţionat titlurile de valoare garantate prin ipoteci în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Este al optulea acord încheiat până acum de FHFA, care, în 2011, a intentat 18 procese pentru titluri de valoare garantate prin ipoteci în valoare de 200 miliarde de dolari, titluri care au contribuit semnificativ la declanşarea crizei financiare din 2008.

Şi autorităţile de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană au amendat în decembrie şase bănci cu suma record de 1,71 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) pe motiv că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.

Cartelurile au operat în pieţele de derivate financiare, care sunt produse folosite pentru gestionarea riscului legat de fluctuaţiile ratelor dobânzilor. Printre grupurile penalizate se află Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup şi compania de brokeraj RP Martin.

Cea mai mare amendă a primit-o Deutsche Bank, de 725,36 milioane de euro, iar Societe Generale şi Royal Bank of Scotland vor plăti 446 milioane de euro şi, respectiv, 391 de milioane de euro.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume.

În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: