Planul include şi reducerea de posturi în activităţile sale din Rusia, România, Polonia şi Egipt, potrivit Reuters.

Banca va reduce de asemenea costurile la divizia sa de investiţii bancare cu 5%. Societe Generale a dat asigurări că-şi va reduce dependenţa de finanţarea pe termen scurt iar programul de finanţare pe termen lung, în valoare de 26 miliarde de euro, a fost finalizat la începutul acestei luni.

Societe Generale a anunţat că va debloca până la 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) din capital până în 2013 prin vânzarea de active, îmbunătăţindu-şi indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 100 puncte de bază.

De asemenea, banca a confirmat luni că a vândut deja active în valoare de 3,5 miliarde de euro în trimestrul trei, ca parte a eforturilor mai ample de a atenua temerile investitorilor privind situaţia financiară a băncii.

‘Expunerea Societe Generale la criza datoriilor suverane (Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania) este scăzută şi foarte uşor de gestionat, în orice tip de scenariu final. Afacerile grupului sunt profitabile, nivelul lichidităţilor este extrem de satisfăcător, aşa cum sunt şi nivelurile de solvabilitate. Pe baza solidităţii băncii şi cu convingerea că o nouă perioadă a început după vara lui 2011, Grupul a decis să accelereze şi să adopte executarea planului său strategic. Prin urmare banca va putea îndeplini noile cerinţe de reglementare Basel III, având un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 9% la sfârşitul lui 2013, fără o majorare de capital’, a declarat directorul general al băncii franceze, Frederic Oudea.

Acesta a afirmat că nu au existat discuţii privind o posibilă intervenţie a guvernului francez iar Societe Generale nu are nevoie să acceseze finanţarea în dolari oferită de BCE.

Expunerea Societe Generale la statele periferice ale zonei euro este de 4,3 miliarde de euro, mai puţin de 1% din portofoliul de active al băncii. La 9 septembrie 2011, expunerea băncii la obligaţiunile suverane elene era de 900 milioane de euro.

Luna trecută, Societe Generale a anunţat că profitul său net a scăzut în trimestrul doi din 2011 cu 31%, la 747 milioane de euro (1,07 miliarde de dolari), în special din cauza expunerii la Grecia.

Băncile franceze, cu o expunere ridicată la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au înregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, după ce la sfârşitul săptămânii trecute surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că agenţia de evaluare financiară Moody’s ar putea retrograda ratingurile celor mai mari bănci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA şi Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverană a Greciei.

În 15 iunie, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franţa. Agenţia a precizat că în cazul BNP Paribas şi Credit Agricole este puţin probabil ca procesul de revizuire să conducă la o retrogradare mai mare de o treaptă. În schimb, în cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii şi depozite să fie retrogradate cu până la două trepte. Intervalul de trei luni, necesar în general pentru finalizarea analizelor Moody’s, se apropie de sfârşit săptămâna acesta, au declarat sursele anonime.

Luni dimineaţă, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale înregistrau un declin de aproximativ 10%.
SURSA: Agerpres