Senatorii au adăugat amendamente care permit aproape oricui să deţină o armă periculoasă. Raportul Comisiei de apărare din Senat a trecut de plen, dar camera decizională e Camera Deputaţilor, informează digi24.ro.

Liberalii spun că raportul de la comisie era foarte diferit de ceea ce se așteptau ei, în condițiile în care legea trebuia să includă reguli mai stricte pentru deținerea de arme de foc.

S-a întâmplat însă exact invers, îm urma amendamentelor care au fost depuse la acest proiect de lege.

Până acum, persoanele care au fost condamnate la mai mult de un an de închisoare nu puteau deține o armă periculoasă. Prin modificările aduse legislației, doar cine a fost condamnat la închisoare pe viață are interzis la astfel de arme.

Mai mult, în actuala legislație există anumite interdicții pentru unele persoane să dețină o armă de autoapărare dacă exsită „motive imputabile lor”. În urma modificărilor adoptate astăzi, trebuie să existe o decizie definitivă a instanței care să le interzică să dețină astfel de arme. De asemenea, legislația în vigoare permite deținerea a doar două arme de foc, dar această limită dispare în varianta adoptată azi.

Camera Deputaților este cameră decizională, iar deputații pot veni cu noi modificări.

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a explicat pentru „Adevărul”, că modificările aduse Legii armelor o fac mai restrictivă, fiind vorba de o armonizare cu legislaţia europeană.

„Am zis că da, infinit, de un milion de ori e mai periculos condusul maşinii, şofatul, decât arma. În România avem 10-20 de milioane de şoferi şi 20.000 de deţinători de armă. De şofat şofează toată lumea zilnic. Ăia încalcă reguli de circulaţie. Anual, sunt peste 2000 de morţi pe şoselele româneşti şi alţi 4000 de oameni schilodiţi. Împuşcaţi n-am văzut decât doi-trei şi ăia că şi-au omorât iubitele, dar dacă n-aveau pistoalele, le dădeau cu parul în cap. Tot aia era”, a declarat Brăiloiu.