Alexandru Rafila, vestea momentului în lupta cu pandemia: Este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze boala

Potrivit celor spuse de Alexandru Rafila, cifrele oferite de Institutul de Sănătate Publică arată că ţările în care s-au vaccinat mulți oameni au înregistrat un număr scăzut de decese și internări.

„Totuşi, cifrele pe care le avem la îndemână sunt de la Institutul de Sănătate Publică din România sau din alte ţări şi demonstrează ceva foarte clar: ţările care au acoperire mare vaccinală, chiar dacă au cazuri multe, nu au internări în spitale şi nu au decese decât în proporţie foarte mică. De fapt, asta e diferenţa între noi şi ei şi asta trebuie să înţelegem, ce se va întâmpla în perioada următoare. În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze boala.

E foarte greu să nu conrtactezi boala, pentru că această tulpină e de trei ori mai transmisibilă decât tulpina originală şi asta e într-adevăr o problemă foarte mare, iar aglomeraţiile, în lipsa măsurilor de protecţie – mască şi distanţare – nu fac altceva decât să favorizeze transmiterea”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

În acest context, specialistul a subliniat faptul că în vara trecută în România a lipsit o campanie de informare privind vaccinarea, care să îi convingă pe cei care nu erau decişi cu privire la imunizare.

Mesajul transmis anterior de reprezentantul României la OMS

Anterior, Alexandru Rafila a subliniat că pe lângă coronavirus mai există și alte boli și că oamenii mor și din cauză că nu au acces la serviciile medicale.

„Dincolo de numarul de morti de covid, exista la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale. A fost adoptat un ordin care limiteaza accesul la serviciile medicale, cu exceptia urgentelor. În cazul pacientilor cu boli cronice, multi sunt vaccinati si nu vor avea acces la serviciile medicale, iar bolile lor s-ar putea agrava. Trebuie sa gasim un echilibru, este dreptul tuturor sa aiba acces la serviciile medicale. Prioritizarea inseamna niste criterii. Care sunt aceste criterii?”, a declarat deputatul PSD la România TV.