Ordinul lui Arafat l-a revoltat pe Alexandru Rafila: Este dreptul tuturor să aibă acces la serviciile medicale

În acest context, deputatul social-democrat, medicul Alexandru Rafila, s-a arătat revoltat de decizia secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Alexandru Rafila îi aduce la cunoștință lui Raed Arafat că pe lângă coronavirus mai există și alte boli și că oamenii mor și din cauză că nu au acces la serviciile medicale.

„Dincolo de numarul de morti de covid, exista la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale. A fost adoptat un ordin care limiteaza accesul la serviciile medicale, cu exceptia urgentelor. În cazul pacientilor cu boli cronice, multi sunt vaccinati si nu vor avea acces la serviciile medicale, iar bolile lor s-ar putea agrava.

Trebuie sa gasim un echilibru, este dreptul tuturor sa aiba acces la serviciile medicale. Prioritizarea inseamna niste criterii. Care sunt aceste criterii?”, a declarat deputatul PSD la România TV.

În cursul zilei de miercuri Alexandru Rafila a anunțat că PSD cere convocarea conducerii Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.

Ce spune Raed Arafat despre acest ordin

Raed Arafat mai spus că ordinul privind amânarea unor intervenții medicale reprezintă o prioritizare necesară în contextul actual, secțiile ATI de la spitale fiind pline.

„Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și vor să fie consultate merg pe același mod pe care au mers: medic de familie -ambulatoriu de specialitate și pot fi consultați. Ordinul pune o prioritizare în cazurile ce pot fi amânate în situația în care ne aflăm. Decizia ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat este a medicului. Nu se face nici prin ordin, nici de către emitentul ordinului, nici de managerul spitalului.

Am dat exemplu: în loc să am resurse, anestezist, oxigen pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută și peste două săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la ATI să îngrijească un pacient care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac. Este prioritizarea resurselor ce am făcut. Este un principiu foarte cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Nu suntem nici prima, nici ultima țară care ia asemenea măsuri. Este o măsură temporară, pe 30 de zile”, a mai spus șeful DSU după ședința de guvern.