Lovitură dură încasată de cei care beneficiază de pensii speciale. Dacă aceștia vor fi condamnați pentru fapte de corupție nu mai au dreptul la acest venit. Sancțiunea li se aplică parlamentarilor, aleșilor locali și magistraților. Propunerea legislativă de pe masa Parlamentului modifică normele.

Dreptul la pensia specială se va pierde ca urmare a unei condamnări definitive pentru o faptă de corupție, indiferent de câți ani au trecut de la ispășirea pedeapsei. Mai exact, sunt vizate infracțiunile de luare/dare de mită și trafic de influență.

Dar asta nu e tot. Sancțiunea care se aplică acum doar parlamentarilor, magistraților, primarilor și aleșilor locali, va fi extinsă și asupra altor beneficiari de pensii speciale. Măsura îi va lovi și pe cei din personalul auxiliar al instanțelor/parchetelor, militarii, funcționarii publici parlamentari, personalul diplomatic și consular, cei la Curtea Constituțională, personalul profesionist din aviația civilă și cei de la Curtea de Conturi.

„Prin adoptarea acestei inițiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau așa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condițiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel”, scrie în nota care însoțește propunerea.