Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că i-a propus lui Emil Boc, edilul de la Cluj-Napoca, să participe la elaborarea unui program comun de dezvoltare a zonelor de la est şi de la vest de Carpaţi, intitulat “Trans-Carpatica”.

Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, propune înfiinţarea unei asociaţii regionale de dezvoltare intercomunitară, pe modelul Alianţei Vestului, la care să adere toate primăriile şi consiliile judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Iaşi-Târgu Mureş, precum şi cele din regiunea Nord-Est.

“Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important”, a declarat Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Mihai Chirica i-a propus lui Emil Boc un program comun de dezvoltare numit “Trans-Carpatica”

El a mai afirmat că efectele Alianţei Vestului, care grupează municipiile Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara, se vor simţi peste 10 – 20 de ani: ”De abia atunci vom şti cu adevărat dacă a fost corect sau nu. România este una singură şi trebuie să fie integrată şi dezvoltată integral, în care gândurile estului să fie egale cu gândurile vestului, cu gândurile sudului. Nu au nicio vină cei din sudul ţării pentru că au generat asemenea ‘somităţi’ care ne conduc şi în ziua de astăzi. Asta nu înseamnă că ei trebuie să fie îndepărtaţi. Facem şi noi Alianţa Estului, se mai face Alianţa Dobrogei, Alianţa Bucovinei din cea a Estului, şi ce facem? Ne îndreptăm spre dezintegrare? (…) Facem mai rău decât înainte de 1859? Ne punem singuri piedică, sau ne adunăm toţi cei care gândim pozitiv la aceeaşi masă şi spunem: încercăm să facem ceva comun pentru toată România?”.

Potrivit lui Bodea, Moldova trebuie „să-şi ia soarta în mâini”, iar pentru a mişca lucrurile, este necesară o alianţă regională, transpartinică, prin care să se afirme „ferm” interesul regional.

Liderul filialei municipale a PNL, Marius Bodea, susţine, într-un comunicat, că soluţia pentru dezvoltarea Moldovei o reprezintă constituirea unei asociaţii regionale la care să adere toate Primăriile şi Consiliile Judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş şi din Regiunea de Nord-Est.

 

Bodea afirmă că scopul acestei asocieri este desprinderea pe termen mediu şi lung de centralizarea administrativă exagerată actuală, care în condiţiile unei slabe guvernări poate genera disproporţii uriaşe de dezvoltare între regiunile României.

Ideea are la bază principiile generale pe care s-a constituit zilele trecute Alianţa Vestului„, a precizat şeful liberalilor ieşeni.

Totodată, Marius Bodea a spus că este necesară adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel încât surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul naţional din impozitul pe venit să rămână la dispoziţia acestei asociaţii, potrivit news.ro

Primarul din Reșița, Ioan Popa, a declarat că intenționează să facă demersurile necesare pentru ca orașul pe care îl conduce să se alăture celor patru orașe care vor forma Alianța Vestului (Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad).