Relațiile extrem de încordate dintre Ucraina și Federația Rusă ar putea intra într-o nouă etapă, după alegerea noului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat luni că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii la care vor participa şi Germania, Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa, anunță presa internațională.

”Vreau să vorbesc despre Vladimir Putin. Este nevoie să vorbim? Cred că este necesar. Haideţi să discutăm despre cui aparţine de fapt Crimeea şi cine nu este în regiunea Donbass”, a afirmat Zelenski într-un filmuleţ postat pe reţelele sociale, fără să ofere detalii.

Kremlinul a informat că va lua în considerare oferta lui Zelenski:

”Trebuie să înţelegem dacă există posibilitatea unei astfel de întâlniri, trebuie să înţelegem ce fel de nou format este propus. Este o nouă iniţiativă. Bineînţeles că o vom lua în considerare, dar deocamdată nu pot oferi o reacţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia sunt tensionate de când Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 şi a susţinut separatiştii pro-Rusia din estul Ucrainei, într-un conflict care a dus la moartea a 13.000 de persoane.