Poziția SNS SA față de informațiile eronate privind participarea la evenimentul EUSalt 2025
Poziția SNS SA față de informațiile eronate difuzate în spațiul public privind indemnizația directorului general:
„Având în vedere informațiile vehiculate în mass media, referitor la un așa zis, ”Dezmăț la Salrom, în plin scandal: 62.000 de lei, plătiți din bani publici pentru un eveniment la o pensiune”, dorim să clarificăm situația pentru ca opinia publică să fie corect informată.
În perioada 10 – 13 iunie 2025, la București s-a desfășurat reuniunea anuală a producătorilor de sare din Europa – EUSalt Annual Events 2025.
EUSalt este asociația producătorilor europeni de sare, singura voce autorizată a industriei sării din Europa, este asociația care apără interesele acestei industrii la Bruxelles și în lume, care promovează valorile și beneficiile sării ca element esențial pentru industria chimică și sectorul energetic și ca mineral vital pentru sănătate, siguranță și nutriție.”
Participarea SNS SA la EUSalt 2025, eveniment strategic al industriei europene a sării
Întâlnirea Anuală EUSalt – București 2025 a fost organizată de Secretariatul EUSalt în cooperare cu SNS SA – Salrom, fiind conferința anuală a organizației, care s-a desfășurat pentru prima dată, în istoria de 54 de ani ai asociației, într-o țară est-europeană, fostă comunistă.
Alegerea Bucureștiului, ca loc de desfășurare a conferinței, a fost aprobată de adunarea generală a EUSalt cu prilejul întâlnirii din anul 2024 de la Liverpool, în Marea Britanie. Pentru SNS SA – Salrom a fost o oportunitate că România a fost aleasă ca loc de organizare a conferinței, considerând această alegere și ca o recunoaștere a faptului că SNS SA – Salrom este un membru puternic al EUSalt. Cheltuielile pentru organizare au fost suportate de către Secretariatul EUSalt.
În anul 2024, când Adunarea Generală a membrilor EUSalt a ales România ca loc de desfășurare al conferinței din 2025, toți cei implicați în acest demers au considerat acest lucru un mare succes.
Clarificări privind cheltuielile SNS SA pentru evenimentul EUSalt 2025
Conferința anuală EUSalt 2025, a fost un eveniment de amploare, la care au participat peste 100 de reprezentanți străini ai celor mai importanți producători de sare din Europa. De asemenea, trebuie menționat că, în cadrul alegerilor care s-au desfășurat în timpul lucrărilor conferinței, reprezentatul Salrom a fost ales membru în organele de conducere ale EUSalt (Consiliul Director). Această poziție în Consiliul Director EUSalt oferă reprezentantului român al SALROM nu doar un privilegiu, ci îi permite să fie o voce și mai puternică în luarea deciziilor la nivel european și îi oferă oportunitatea de a influența politicile și direcțiile strategice ale unei organizații ce reunește cei mai importanți producători de sare din Europa.
„Referitor la evenimentul din data de 13 iunie 2025, informăm că, este o cutumă a organizatorilor, ca la finalul conferinței, compania parteneră, din țara gazdă în care s-a desfășurat reuniunea, să organizeze o cină de închidere, prin care să facă cunoscut tuturor participanților străini, ce are de oferit reprezentativ, țara unde se încheia evenimentul. Cu ocazia acestui eveniment s-au tras concluzii finale pentru conferința de anul viitor care se va organiza în Italia.
Factura prezentată în mass media nu a fost achitată de către SNS SA – Salrom, deoarece conține o eroare de redactare, nu a fost vorba de un sejur la locația respectivă, ci de un eveniment singular care a avut loc în după amiaza zilei de 13 iunie 2025, la încheierea conferinței anuale EUSalt 2025.
Suma de 62.000 de lei menționată în emisiunea de la postul B1TV ar reprezenta costul plătit de către SNS SA – SALROM pentru organizarea evenimentului de închidere a conferinței EUSalt 2025.
Având în vedere evenimentele de la Praid, trebuie menționat faptul că, niciun reprezentant din conducerea SNS SA – SALROM, niciun membru al consiliului de administrație, nu a fost prezent la cina de încheiere a evenimentului, directorul general al SNS SA – SALROM fiind în acele zile la salina Praid, pentru a supraveghea lucrările de urgență pentru devierea pârâului Corund.
În ceea ce privește activitatea SNS SA – SALROM în cadrul EUSalt, aceasta a fost esențială pentru asigurarea unei reacții rapide și eficiente a membrilor acestei organizații in sprijinirea gestionării situației de la Salina Praid. Datorită acestei implicări directe a EUSalt, specialiști internaționali de renume au ajuns cu mare rapiditate la Praid și au reușit să ofere soluții eficiente pentru anumite intervenții în zonele inundate de la Praid.
Considerăm că, organizarea unui eveniment de o asemenea valoare europeană aduce beneficii de imagine mult mai mari decât suma cheltuită pentru cina de închidere, inclusiv pentru Statul Român în ansamblu.
Pentru un eveniment care a costat 12.000 de euro, organizat de o companie ce aduce 25 milioane euro profit pe an, din care 90% merg direct către bugetul statului, SNS SA este denigrată, iar valoarea în sine a evenimentului este dusă voit în derizoriu.
Trebuie subliniat un lucru foarte important și anume că, SNS SA nu se finanțează din fonduri publice (de la bugetul de stat), ci din fonduri proprii rezultate din activitatea de vânzare a produselor de sare.
SNS SA este plătitor de TVA, redevențe miniere, taxe și impozite către bugetul de stat, doar în anul 2024 plătind suma de 179.910.000 lei.
În încheiere menționăm că SNS SA – Salrom, prin reprezentanții săi are disponibilitatea să comunice, în mod transparent și respectând adevărul faptelor, toate informațiile necesare despre conferința internațională anuală a EUSalt care a avut loc la Bucureşti la jumătatea lunii iunie 2025.”
Clarificări cu privire la declarațiile ministrului Radu-Dinel Miruță referitoare la remunerația directorului SNS SA
Referitor la declarațiile făcute la postul B1TV de către domnul Ministru MEDAT – Radu – Dinel MIRUȚĂ, care au fost preluate în mass-media, înțelegem să facem următoarele precizări în legătură cu remunerația (indemnizația) fixă brută lunară acordată directorului general al Societății Naționale a Sării (SNS SA):
Remunerația (indemnizația) fixă lunară brută a directorului general a fost stabilită în anul 2024 și nu în anul 2025, cum a declarat domnul Ministru MEDAT – Radu – Dinel MIRUȚĂ.
Remunerația (indemnizația) fixă lunară brută a directorului general este stabilită de către Consiliul de Administrație (în baza recomandării Comitetului de Nominalizare și Remunerare) în conformitate cu prevederile legale aplicabile (art. 37 și art. 38 din OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii societăților nr. 31/1990) și în limitele stabilite de către Adunarea Generală a Acționarilor (prin Hotărârea nr. 9/24.04.2024 și respectiv Hotărârea nr. 13/16.07.2024).
Remunerația (indemnizația) fixă lunară brută acordată directorului general a fost calculată cu respectarea prevederilorart. 38 din OUG 109/2011potrivit căruia:
„Remuneraţia directorilor este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi dintr-o indemnizaţie variabilă. Indemnizaţia fixă nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii…
Menționăm că, în perioada 01.07.2024 (data începerii mandatului de 4 ani) și până la data de 30.04.2025, Consiliul de Administrație a stabilit lunar valoarea remunerației în funcție de îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 37 alin (3) din OUG nr.109/2011.
Subliniem că, din data de 16.07.2024, directorul general al SNS SA a beneficiat de remunerația (indemnizația) fixă brută de 38.776 lei (de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate comunicat de Institutul Naţional de Statistică de 6.462,5833 lei) stabilită prin Hotărârea AGA nr.13/16.07.2024) și nu a încasat alte indemnizații.
În concluzie, față de considerentele arătate anterior, rezultă că informațiile transmise publicului nu sunt în concordanță cu realitatea și aduc atingere imaginii Societății Naționale a Sării SA.”