După Consumer Electronic Show din Las Vegas, producătorii de electronice şi în special  liderii din industria telecom îşi dau întâlnire la Barcelona pentru a discuta cele mai noi tendinţe în domeniu, dar şi pentru a prezenta cele mai noi şi mai performante smartphone-uri din portofoliu. Tema principală va fi evident 5G, chiar dacă primele terminale vor fi lansate în 2019.  

Potrivit firmei de cercetare de piaţă Gartner, livrările de telefoane mobile vor creşte cu 2,6%, până la 1,9 miliarde de unităţi, anul acesta, iar până în 2021, telefoanele 5G vor acapara 9% din piaţă. „Anul acesta ne aşteptăm să vedem telefoane care vor oferi experienţe personalizate prin intermediul asistenţilor personali virtuali, dar şi inteligenţa artificială. De asemenea, telefoanele vor integra mai multe funcţii biometrice, dar şi ecrane şi camere foto mai performante“, potrivit lui Roberto Cozza, director de cercetare la Gartner. Telefoanele 5G vor ajunge pe piaţă anul viitor, iar primele ţări care vor implementa astfel de reţele sunt Coreea de Sud şi Statele Unite. În 2021, telefoanele 5G vor avea o cotă de piaţă de 9%, iar reţelele 5G vor face mult mai populare serviciile de streaming şi platformele video, susţin cei de la Gartner. 

Vedetele târgului 

Peste 2.000 de companii vor fi prezente şi anul acesta la Barcelona, iar organizatorii se aşteaptă la peste 100.000 de vizitatori. Cel mai aşteptat moment din acest an este lansarea celor mai noi terminale Samsung. Sud-coreenii au confirmat că vor prezenta la Barcelona noile modele Galaxy S9 şi S9 Plus. În ţara noastră, acestea vor fi lansate în data de 6 martie. Despre S9 se speculează că va avea acelaşi design precum generaţia actuală în schimb camera va fi una dintre cele mai bune de pe piaţă. Aceasta va avea o apertură variabilă f/1.5, respectiv f/2.4. Telefoanele vor fi în continuare rezistente la apă și praf conform certificării IP68, iar memoria RAM ar putea creşte la 6 GB.
Aşteptări mari sunt şi de la finlandezii de la Nokia care revin treptat pe piaţă. Sub umbrela HMD Global, telefoanele Nokia încep să fie tot mai populare, Nokia 8 fiind cel mai bun exemplu. La Barcelona, va fi prezentat modelul Nokia 9, care trebuia să ajungă pe piaţă încă de anul trecut. Acesta va avea un ecran 18:9 şi margini subţiri. Chinezii de la Huawei nu vor dezvălui vârful de gamă la MWC, optând pentru un eveniment separat în luna martie, în schimb Xiaomi va aduce modelul Mi7. Telefonul va avea 6 GB memorie RAM, ecran de 6 inci, recunoaştere facială, încărcare fără fir şi un preţ avantajos.  Oppo şi ZTE vor fi de asemenea prezenţi la târg cu telefoane noi, însă chinezii păstrează misterul.  Taiwanezii de la Asus vor prezenta ZenFone 5, iar Blackberry va lansa două telefoane, dintre care unul va fi o versiune îmbunătăţită a modelului KeyOne. 

 

Români la MWC

România va fi reprezentată la MWC 2018 de 13 companii care își vor expune produsele și serviciile.  Companiile care vor reprezenta România la Barcelona prin inovațiile și proiectele lor sunt din Braşov (Visual Fan), Bucureşti (Free Wifi System, Nexus Electronics, Softelligence Engineering, Tremend Software Consulting), Cluj (Altom Consulting, AROBS Transilvania Software, Imprezzio Global, Softech, Zynk Software), Craiova (IT Six Global Services), Sibiu (Ropardo) şi Suceava (ASSIST Software). România este prezentă la MWC pentru al șaselea an. Produsele și serviciile expuse de România pot fi vizitate la standul 8.0I1.

Acest articol a fost publicat în numărul 8 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 26 februarie-4 martie 2018