‘Vrem astfel să îi încurajăm pe oameni să ceară bonul de casă pentru a preveni evaziunea fiscală. Mulţi nu cer decât rar bonul, fără să îşi dea seama câţi bani se pierd în economia subterană’, a spus presei ministrul Peter Kazimir.

Slovacii vor putea înregistra numărul bonului de casă primit într-un sistem dezvoltat la scară naţională. De două ori pe lună vor fi traşi la sorţi zece câştigători. Câştigul cel mare va fi de 10.000 euro, dar vor exista şi sume mai mici şi maşini.

Vânzarea fără emiterea bonului de casă le permite comercianţilor să evite plata taxei pe valoarea adăugată (TVA). Slovacia aplică un nivel redus de TVA, 10%, la cărţi, medicamente şi instrumente medicale. Toate celelalte produse şi servicii sunt impozitate cu o TVA de 20%. Potrivit estimărilor ministerului de Finanţe, anual se pierd în economia subterană a Slovaciei circa 150 milioane de euro. Evaziunea fiscală rămâne o preocupare majoră a guvernului, care încearcă să reducă deficitul public al ţării sub pragul de 3% din PIB.

Loterii similare există în Taiwan şi Malta. O altă loterie lansată anul trecut în Georgia a fost desfiinţată după şapte luni din cauza incidenţei scăzute asupra venitului naţional, încheie lepoint.fr
Sursa: Agerpres