O mare parte dintre ei vin acum să ceară ajutor pentru handicap. Au acte eliberate de medici specialişti, pe baza cărora statul trebuie să le plătească indemnizaţia, mult mai mare decât cea pe care o primeau înainte.

Primarul din Rodna a refuzat în ultimele luni să mai plătească ajutoare sociale pentru 21 de persoane, pe motiv că aceşti oameni, de lene, nu veneau să muncească în folosul comunităţii, aşa cum cere legea.

Oamenii primeau aproximativ 300 de lei lunar de la stat. Însă, îndată ce edilul a pus piciorul în prag şi le-a tăiat veniturile, oamenii au apărut cu Planul B. Susţin că s-au îmbolnăvit de diverse afecţiuni psihice şi solicită ajutor de handicap. Asta înseamnă până la 1.800 de lei lunar pentru cei care solicită şi însoţitor.

”Ne îngrijorează faptul că din ce în ce apar tot mai mulţi asistaţi sociali cu probleme psihice. Nu vrem să avem o comunitate în care să fie majoritatea cu grad de handicap. Cred că undeva 30-40% dintre persoane nu sunt reale şi nu cred că au probleme psihice.”, spune Iosif Partene, viceprimar Rodna, citat de stirileprotv.ro

Asistenţii sociali din primărie spun că în urma anchetei sociale făcute de ei, oamenii sunt perfect capabili să ducă o viaţă normală. Însă actele medicale nu pot fi contestate.

”Cred că o să fie tot mai mulţi pe zi ce trece, probabil au ceva medici unde se duc, dau bani şi se fac pe nebunul. Vine cu actul medical, eu îi fac anchetă şi zic că poate face orice că o cunosc, dar la comisie se uită pe actul medical şi zice că are nevoie de însoţitor.”, Daniel Frunză, asistent social Primăria Rodna

Oamenii bănuiesc că e ceva necurat la mijloc, dar nu au niciun fel de dovezi.

Poliţia din Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat şi a început o anchetă pentru a vedea dacă aceşti bani sunt acordați în baza unor boli reale sau nu.

”Poliţiştii din cadrul serviciului de investigare a criminalităţii economice s-au sesizat din oficiu şi cercetează în cadrul unui dosar penal, urmând a fi stabilite modalităţile şi împrejurările în care au fost acordate prestații sociale unor persoane cu dizabilități.”, Crina Sârb, purtător de cuvânt IPJ Bistrița-Năsăud

Bugetul primăriei Rodna suportă 10% din aceste indemnizaţii. În total, 104 locuitori de aici beneficiază de ajutor de handicap.