Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil a prezentat un raporta l Spitalului militar central, unde şeful statului este internat la terapie intensivă de peste o săptămână. Potrivit acestuia, preşedintele ceh Milos Zeman este prea bolnav în acest moment pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile, informează Reuters.

El a adăugat că este vorba despre o boală mai veche de care șeful statului suferă, iar prognosticul pe termen lung este incert.

„În opinia spitalului, dat fiind bolii mai vechi de care suferă preşedintele Zeman, prognosticul pe termen lung este extrem de incert şi astfel posibilitatea ca el să revină la lucru în următoarele săptămâni este evaluată ca improbabilă”, a notat preşedintele Senatului ceh.

În acest context, Vystrcil susține că Parlamentul trebuie de aceea să ia în discuţie activarea clauzei constituţionale care delegă altor oficiali atribuţiile preşedintelui, inclusiv numirea unui nou şef de guvern după alegerile din 8-9 octombrie. De menționat este faptul că pentru acest lucru este nevoie de acordul ambelor camere ale legislativului, noua Cameră a deputaţilor urmând să se reunească pentru prima dată pe 8 noiembrie.

Ce s-a întâmplat cu președintele ceh

Amintim faptul că la data de 10 octombrie, directorul Spitalului Militar Central din Praga a declarat că președintele Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost internat din cauza unor complicații legate de o afecțiune cronică, fără a o menționa.

„Cunoaștem cu precizie diagnosticul, ceea ce ne permite să direcționăm tratamentul”, a declarat medicul, adăugând că nu are aprobarea președintelui pentru a dezvălui detalii despre diagnostic.

De menționat este faptul că medicul nu a precizat cât de gravă este afecțiunea președintelui.

Pe de altă parte, de la începutul anului până să fie internat, Zeman folosea  un scaun cu rotile din cauza unei neuropatii la picioare. Înainte de a ajunge la spital, el a anulat o deplasare la secția de votare, în schimb a votat într-o urnă adusă de oficialii electorali, fără a avea acces la mass-media.

Radioul public ceh și ziarul denikn.cz au citat șapte surse care au declarat săptămâna trecută că președintele ar fi suferit de ascită, sau de acumularea de lichid în abdomen, în timpul spitalizării sale anterioare. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui a refuzat apoi să comenteze raportul sau să ofere orice fel de declarație pe acest subiect.