Cehia impune o măsură neașteptată pentru a ține sub control inflaţia. A majorat cu 125 de puncte de bază dobânda de politică monetară

Astfel, Banca Naţională a Cehiei (CNB) a decis să majoreze dobânda de referinţă la 2,75%, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o înăsprire a politicii monetare cu 75 de puncte de bază şi de 125 de puncte de bază până la finalul anului.

În momentul de față, dobânzile în Cehia sunt mai ridicate decât înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze economia, la începutul lui 2020, şi să ducă la reducerea costului creditului, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Accelerarea înăspririi politicii monetare

Accelerarea înăspririi politicii monetare arată cât de puternic au fost nevoite să reacţioneze băncile centrale din flancul estic al UE la creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi al situaţiei de pe piaţa forţei de muncă.

În septembrie, inflaţia în Cehia a urcat la 4,9%, în condiţiile în care ţinta avută în vedere de Banca Centrală este de 2% plus/minus un punct procentual.

Subiectul creşterii preţului locuinţelor, meselor la restaurante şi serviciilor domină dezbaterile din Cehia, o ţară unde consumatorii se bazează în mod tradiţional mai mult pe economisire decât pe împrumuturi.

Cehia se află într-o situație fără precedent

Amintim că Cehia se află într-o situație fără precedent. Anterior, preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil a anunțat că șeful statului Milos Zeman este prea bolnav în acest moment pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile.

Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil a prezentat un raportat al Spitalului militar central, unde şeful statului este internat la terapie intensivă de peste o săptămână. Potrivit acestuia, preşedintele ceh Milos Zeman este prea bolnav în acest moment pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile, informează Reuters.

El a adăugat că este vorba despre o boală mai veche de care șeful statului suferă, iar prognosticul pe termen lung este incert.

„În opinia spitalului, dat fiind bolii mai vechi de care suferă preşedintele Zeman, prognosticul pe termen lung este extrem de incert şi astfel posibilitatea ca el să revină la lucru în următoarele săptămâni este evaluată ca improbabilă”, a notat preşedintele Senatului ceh.

În acest context, Vystrcil susține că Parlamentul trebuie de aceea să ia în discuţie activarea clauzei constituţionale care delegă altor oficiali atribuţiile preşedintelui, inclusiv numirea unui nou şef de guvern după alegerile din 8-9 octombrie. De menționat este faptul că pentru acest lucru este nevoie de acordul ambelor camere ale legislativului, noua Cameră a deputaţilor urmând să se reunească pentru prima dată pe 8 noiembrie.