Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava nu mai are niciun pat disponibil în Secţia ATI pentru pacienţi COVID, iar în judeţ sunt internaţi 351 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dintre care 76 au forme severe sau grave ale bolii.

Potrivit Prefecturii Suceava, în judeţ, în ultimele 24 de ore au fost internate 34 persoane diagnosticate cu COVID-19, în acelaşi interval de timp fiind externate 26 persoane declarate vindecate.

Din totalul celor 561 pacienţi internaţi în SJU Suceava, 194 pacienţi sunt diagnosticaţi cu COVID-19, alţi 103 pacienţi sunt în zona tampon şi 264 pacienţi sunt cu alte afecţiuni non-COVID.

Din cei 194 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, un număr de 96 prezintă forme medii ale bolii, 22 prezintă forme uşoare, 56 prezintă forme severe, 20 prezintă forme grave şi sunt internaţi în secţia ATI, cinci fiind ventilaţi mecanic.

SJU Suceava dispune, în prezent, de 349 paturi libere, dintre care 27 pentru pacienţi COVID, 228 în sectorul non-COVID şi 94 pentru zona tampon.

La unitatea ATI nu mai este disponibil niciun pat liber pentru pacienţi COVID, dar sunt 31 de ventilatoare libere, dintre care 11 pentru pacienţi COVID.

Situație complicată și la Timișoara

Șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Virgil Musta, a vorbit despre situația critică din spitalul unde lucrează, dar și de la celelalte unități din oraș.

„Dacă se eliberează un loc la ATI se ocupă imediat. Cu greu mai facem față noilor cazuri. Într-o săptămână nu mai avem locuri în spitale, dacă lucrurile continuă în acest ritm”, a mai spus medicul.

Acesta recomandă populației să poarte masca de protecție și să respecte regulile impuse de autorități.

„O perioadă de timp ar trebui să purtăm masca la orice contact cu alte persoane, chiar dacă sunt din familie”, a completat Virgil Musta, precizând că ne aflăm într-o fază de propagare accelerată a virusului. Acesta a adăugat că „cea mai simplă și ieftină soluție este ca oamenii să respecte regula purtării măștii.”