Un studiu care a analizat mai mult de 5.000 de pacienți infectați cu COVID-19, de la un spital din Texas, arată că 99,9% din infecţii au fost cauzate de mutaţia nouă, numită D614G.

Cercetătorii au stabilit că mutația D614G  a apărut ca urmare a unei schimbări de aminoacizi la nivelul proteinei spike (S), pe care virusul o foloseşte pentru a intra în celulele umane.

Tulpină de 10 ori mai contagioasă

Prin urmare, noua tulpină a coronavirusului poate fi mult mai contagioasă decât SARS-CoV-2 în sine, susţin autorii studiului, conform Daily Mail.

Astfel, D614G este cea mai des întâlnită tulpină a noului coronavirus şi, totodată, cea mai contagioasă, iar specialiştii încearcă să descopere dacă această mutaţie a devenit deja principala formă a virusului.

În ultima perioadă, virusul SARS-CoV-2 a suferit câteva mutații genetice, dar numai în cazul D614G s-a putut constata o creștere semnificativă a contagiozității, scrie sursa citată.

Iar noua tulpină este de până la 10 ori mai contagioasă în culturi celulare, susțin cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit această mutaţie încă din luna februarie şi susțin că a D614G circulat în Europa şi Americi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a precizat însă că nu există dovezi cu privire la faptul că noua tulpină a condus la îmbolnăviri mai severe.

Scăderea ratei mortalității

Din contră, dovezile ştiinţifice sugerează că proliferarea mutaţiei D614G a noului coronavirus în anumite părţi ale lumii coincide cu o scădere a ratei mortalităţii, virusul devenind şi mai puţin letal decât era.

Majoritatea virusurilor au tendinţa să devină mai puţin virulente pe măsură ce suferă mutaţii, iar un virus care este mai infecţios, dar mai puţin mortal, poate fi în cele din urmă un lucru bun, susțin unii virosologi.

Trebuie precizat că noul coronavirus a suferit mai multe mutaţii de la începutul pandemiei, experții identificând nu mai puțin de 285 de tulpini.

Iar speculațiile privind posibilitatea apariției de noi mutații au început încă de anul trecut, la debutul epidemiei în orașul chinezesc Wuhan.