Lipsa ploii a generat anul acesta cea mai severă secetă din ultimele decenii, nivelul apelor fluviului a scăzut la un nivel record, iar această situaţie a tras un semnal de alarmă într-o bună parte din Europa centrală şi de est. Responsabili din România afirmă astfel că, deşi recolta de grâu a fost una record în acest an, seceta ar putea afecta grav producţia de anul viitor. „Dacă seceta continuă, recolta de grâu va scădea cu cel puţin 20%”, a arătat Marcel Cucu, purtător de cuvânt al Ligii asociaţiilor producătorilor agricoli din România.

În prezent, nivelul apei pe porţiunea bulgară a Dunării se află la cel mai scăzut nivel din 1941, circulaţia fiind întreruptă pe porţiuni importante din fluviu, potrivit Agenţiei bulgare pentru exploatarea şi întreţinerea apelor Dunării. Între porturile Somovit şi Silistra au fost înregistrate 14 locuri unde nivelul apei este sub cel minim necesar pentru navigaţie (250 cm), iar în şase locuri apa nu are decât 160 cm.

La rândul său, Ungaria, care anul trecut s-a confruntat cu inundaţii care au acoperit importante suprafeţe de teren agricol, s-a lovit anul acesta de situaţia inversă – lipsa precipitaţiilor. Spre deosebire de recoltele din acest an, aşteptările pentru cele din 2012 nu sunt foarte încurajatoare, a spus Gyorgy Czervan, secretar de stat în Ministerul dezvoltării rurale, potrivit căruia până acum în 2011 în Ungaria s-au înregistrat precipitaţii între 240 şi 500 mm, circa jumătate din nivelul normal. În Republica Cehă, din 1775 nu s-au mai înregistrat precipitaţii atât de reduse.

Circa 80 de cargouri de mari dimensiuni sunt blocate pe Dunăre la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. Pe fluviu au apărut nave de război scufundate în al doilea război mondial, iar în Serbia, pe Sava, afluent al Dunării, s-au găsit bombe neexplodate din anii 40. În Bosnia-Herţegovina s-au introdus restricţii la apa potabilă pe timp de noapte în capitala Sarajevo dar şi în alte oraşe. Pe râul Bosna se poate prinde peşte cu mâna, susţin pescarii.

Mai mult, oricând pot apărea probleme cu electricitatea, atât în Bosnia cât şi în Serbia, pentru că hidrocentralele nu produc suficient curent, din cauza nivelului scăzut al apelor. Ministrul sârb bosniac al energiei Zeljko Kovacevic a afirmat că, dacă în următoarele zile nu plouă, unele hidrocentrale vor fi închise.

Un alt semnal de alarmă îl trag ecologiştii. Un raport al World Wildlife Fund a remarcat o scădere drastică a populaţiei de păsări de pe Dunărea inferioară, din cauza secetei persistente, mai notează AP.

Sursa: Agrepres