Situația din Transnistria trebuie abordată cu prudență. MAE îndeamnă la calm

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai spune că actualul context trebuie tratat cu reținere, făcând, totodată, și apel la calm.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă evitarea angajării în orice eventuale provocări.

”Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, au transmis reprezentanții MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reiterat susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene.

Rusia nu dorește să intervină în Transnistria

Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia vrea să evite scenariul în care este nevoită să intervină în Transnistria, relatează Reuters. De asemenea, Kremlinul a anunțat, anterior, că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria reprezintă motive de îngrijorare serioasă pentru țara condusă de Vladimir Putin.

Presa internațională mai scrie că Moscova a anunțat că urmărește cu atenție evenimentele din Transnistria.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău în cursul zilei de marți, decizia venind pe fondul exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria.

Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă au anunțat că marți a avut loc un atac terorist asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, asta după ce au mai avut loc alte două explozii.

Scopul incidentului ar fi de a provoca tensiuni

În acest context, Republica Moldova a denunțat incidentul, despre care spune că scopul lui este de a provoca tensiuni legate de situația de securitate din regiunea separatistă pro-rusă.

Amintim că presa de stat din Rusia spune că cea de-a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria, acesta difuzând programe în limba rusă. De asemenea, Ministerul rus de Interne a anunțat că în spatele atacului s-ar afla persoane necunoscute.

În altă ordine de idei, serviciul de informații al armatei ucrainene este de părere că aceste explozii sunt, de fapt, rezultatul unor operațiuni de tip ”false flag”, acestea încercând să atragă forțele din Transnistria.