Anvelopele de vara, datorita materialului utilizat in constructia caii de rulare, devin mai dure la temperaturi scazute, pierzandu-si astfel caracteristicile de aderenta. Pentru clima din Romania este recomandabil ca in luna noiembrie, cand temperatura scade sub 7°C, anvelopele de vara sa fie inlocuite cu unele de iarna. Acestea au compozitia caii de rulare mai moale, ceea ce asigura o aderenta crescuta la temperaturi scazute. Utilizarea anvelopelor de iarna si in anotimpul cald conduce la uzura rapida a acestora, ca urmare a incalzirii excesive in timpul rularii pe asfaltul fierbinte. In plus, anvelopele de iarna asigura o manevrabilitate mai scazuta pe asfaltul uscat si au un zgomot de rulare mai ridicat. Marii producatori comercializeaza si anvelope pentru intregul an, care realizeaza un compromis intre cele doua cerinte. Acestea se comporta bine pe timp ploios si pe zapada, dar asigura o manevrabilitate buna si rezistenta specifica anvelopelor de vara.
Un alt criteriu la fel de important pentru alegerea anvelopelor il constituie respectarea dimensiunilor prescrise, clasa de viteza si masa autovehiculului. Astfel, anvelopa trebuie sa poata fi exploatata in siguranta la o viteza cel putin egala cu cea atinsa de autovehicul. Clasa de viteza este marcata pe anvelopa cu ajutorul unor simboluri. Astfel litera Q corespunde unei viteze maxime de 160 km/h, pentru a se ajunge la W, care simbolizeaza o viteza de 270 km/h. Trebuie tinut cont ca schimbarea anvelopelor trebuie efectuata cand inaltimea profilului scade sub 3 mm pentru cele de vara, si 4 mm in cazul celor de iarna.
Daca se respecta indicatiile producatorilor de anvelope, care recomanda interschimbarea rotilor la intervale de aproximativ 10.000 km, uzura va fi uniforma pentru toate cele patru roti. Aceasta metoda ofera avantajul unei prelungiri a vietii unei anvelope, insa inlocuirea acestora trebuie facuta deodata. Cumpararea unui set de patru anvelope reprezinta un efort financiar destul de mare, mai ales pentru masini performante. Trebuie tinut cont ca anvelopele de marca costa trei-patru milioane de lei, ceea ce reprezinta peste zece milioane lei un set de patru bucati. Initiativa lui Tofan sama Service de a demara vanzarile de anvelope in rate vine tocmai in sprijinul celor care vor sa cumpere produse de calitate, dar nu isi pot permite sa achite integral toata suma. „Ideea s-a materializat, datorita clientilor care ne intrebau daca nu acceptam si plata in rate”, afirma Felicia Gherghe, director executiv. Astfel, a fost incheiata o intelegere cu Raiffesein Bank, care s-a aratat dispusa sa finanteze procesul de creditare. Formalitatile sunt deosebit de simple, nefiind necesari giranti sau garantii. O simpla adeverinta de venit, copii de pe cartea de munca si buletin de identitate, iar aprobarea poate fi obtinuta in 24 de ore.    

Ratele lunare pentru Cele mai uzuale dimensiuni de anvelope

Marca autoturism    Marca    Rata lunara    Pret/set    Observatii
     anvelopa    (lei)    (lei)
Dacia    Debica    185.000    4.400.000    Pretul se refera la plata integrala si reprezinta o medie a pietei
    Pirelli    290.000    8.360.000    Marcile de anvelope au fost alese astfel incat sa acopere o
    Michelin    450.000    12.100.000    plaja cat mai larga de preturi si nu reprezinta recomandari
Cielo    Debica    210.000    5.000.000    pentru cumparare.
    Pirelli    320.000    9.900.000    Preturile includ TVA si sunt pentru un set de patru anvelope.
    Michelin    500.000    6.000.000    Sistemul de rate precticat de sama se aplica tuturor marcilor
Volkswagen    Debica    450.000    8.500.000    disponibile, nu numai celor exemplificate.
    Pirelli    640.000    16.700.000    Ratele sunt calculate fara avans si pe o durata de 36 de
    Michelin    790.000    22.300.000    luni.

Conditii pentru cumpararea in rate
Actele necesare intocmirii dosarului:
· Copie de pe buletinul de identitate
· Adeverinta de salariu (venit) sau ultimul stat de plata sau copia contractului de munca
· Copie de pe cartea de munca
· Autorizatia de functionare sau declaratia de venit sau situatia veniturilor pentru liber profesionisti.
Conditii:
· Creditul se acorda in lei si reprezinta echivalentul a minimum 150 USD si maximum 5.000 USD
· Valoarea unei rate nu trebuie sa depaseasca 50% din salariul (venitul) lunar al solicitantului.
· Durata de acordare a creditului variaza intre 6 si 36 de luni.
· Dobanda este 35% pe an si se recalculeaza la sfarsitul fiecarui an la valoarea ramasa neachitata, iar banca incaseaza un comision de administrare de 3%.
· Avansul este zero; nu se cer gitanti.