Potrivit informațiilor oferite de Marcel Ciolacu, Guvernul va veni cu un nou cadru legislativ pentru activitatea de asistenţă socială, adică pentru sistemul de azile pentru bătrâni. Va fi majorat și bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Este vorba despre o sumă de 1,7 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară.

„Astăzi, venim cu un nou cadru legislativ pentru activitatea de asistenţă socială. Prin noul proiect, transparentizăm total aceste servicii, înfiinţând un Registru electronic unic cu informaţii despre toţi furnizorii de servicii sociale acreditaţi”, a informat Marcel Ciolacu.

Ce schimbări vor apărea în sistemul de azile pentru bătrâni

Majorarea de 1,7 miliarde de lei este realizată pentru servicii medicale, medicamente, materiale şi dispozitive medicale. Este vizată și derularea programelor naţionale de sănătate curative şi acordarea medicamentelor compensate şi gratuite.

De asemenea, premierul a spus că vor exista date, fotocopii după documentele de acreditare şi după fiecare control, pentru fiecare furnizor în parte. Activitatea nu mai poate fi centrată exclusiv către profit, ci către îngrijirea celor în nevoie, a spus social-democratul.

„În plus, această activitate nu mai poate fi centrată exclusiv către profit, ci către îngrijirea celor în nevoie. Va trebui să existe un plan de dezvoltare a serviciilor sociale în cazul fiecărui furnizor, standarde minime pentru licenţiere şi un manual de proceduri interne obligatorii”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit premierului, acest proiect a fost realizat împreună cu reprezentaţii societăţii civile. Astfel, șeful PSD a transmis un mesaj de mulțumire către aceștia.

„Sunt convins că ajutorul lor înseamna că situaţii precum cele pe care le-am văzut nu vor mai exista”, a subliniat social-democratul.

Serviciile de asistență socială se vor îmbunătăți prin digitalizare

Amintim că ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a spus luna trecută că instituția pe care o conduce va folosi digitalizarea pentru a îmbunătăţi serviciile de asistență socială din România.

Astfel, vor fi digitalizate Registrul unic al beneficiarilor de servicii şi asistenţă socială şi Registrul furnizorilor de servicii de asistenţă socială.

„Digitalizarea ne ajută. Două dintre noile instrumente pe care le vom avea, care sunt atât de necesare pentru sistemul de asistență socială şi serviciile sociale din România. Sunt Registrul unic al beneficiarilor de servicii şi asistenţă socială. Care să ne permită în orice moment să ştim unde este o persoană vulnerabilă. Un vârstnic, un copil care beneficiază de astfel de servicii. Cine este autoritatea tutelară, cine este aparţinătorul, cine plăteşte pentru serviciile de care beneficiază. De unde vine, care este istoricul lui” a spus Oprescu.