Însă, dacă ne raportăm la aerul poluat, acesta nu se află doar în mediul exterior, ci și în mediul interior, unde din nou studiile arată faptul că cel din mediul interior are un grad mult mai mare de toxicitate comparativ cu cel de afară.

Faptul că populația își petrece aproximativ 80% din viață în spații precum case, birouri, clădiri și magazine, acest lucru înseamnă că împart un volum limitat de aer proaspăt și nepoluat cu ceilalți din aceeași încăpere. 

Durerile de cap, oboseala, lipsa de oxigen, cât și alte simptome pot fi primii indicatori ai impactului cu un aer poluat care afectează calitatea vieții și sănătatea. 

Important de reținut este faptul că aerul de la interior conține un număr considerabil de particule de praf, de bacterii, gaze, noxe și vapori ori acest lucru înseamnă poluare. 

Ventilarea locuințelor prin sisteme de ventilatie pentru casa este una dintre modalitățile cele mai populare în rândul celor care își doresc un aer proaspăt și nepoluat.

Aceste sisteme elimină din încăperi acel aer contaminat, asigurând admisia unui aer proaspăt și curat din exterior. Aceste sisteme au capacitatea de a filtra aerul fără să îl amestece, astfel încât aerul curat este diferențiat de cel contaminat.

Beneficiile ventilației cu recuperare de căldură în sistem centralizat 

În primul rând, aerul din locuință va fi întotdeauna proaspăt. Un astfel de sistem cu recuperare de căldură va reuși să asigure un flux continuu de aer proaspăt. 

În plus, are capacitatea de a recupera până la 97% din căldura eliminată din locuințele unde umiditatea este foarte crescută ori acest aspect duce la economii substanțiale.

Mai ales în perioadele caniculare, asigură o răcire naturală a încăperilor, fără a fi nevoie de a deschide geamurile. 

Aceste sisteme de ventilație cu recuperare căldură pot fi controlate printr-un smartphone, de la distanță sau manual, în funcție de nevoi. 

Majoritatea persoanelor care suferă de alergii sau astm bronșic, optează pentru astfel de sisteme pentru a respira un aer curat, vital pentru sănătatea lor. Pentru că este un sistem complex, este important ca să se instaleze de o echipă de profesioniști în domeniu, pentru un maxim de eficiență.

Beneficiile ventilațiilor cu recuperare de căldură descentralizată 

Un sistem de ventilație descentralizat cu recuperare de căldură este format din mai multe unități individuale, care pot fi montate în toate încăperile dintr-o locuință. În general, acesta este un sistem de ventilatie pentru apartament

Asigură constant un aer cât mai proaspăt și nepoluat, fără a elimina din căldura locuinței. De asemenea, oferă un confort optim prin eliminarea excesului de umiditate din locuință, are un randament de economie de peste aproximativ 93% și nu este necesară deschiderea ferestrelor asigurând totodată și izolația fonică. 

Alte beneficii 

Cu un sistem de ventilație descentralizat vor fi eliminate mirosurile neplăcute din locuințe, polenul nu va mai duce la alergii sau iritații pentru că este și el de asemenea eliminat, se elimină riscul de apariția prafurilor sau a altor alergeni toxici și, nu în ultimul rând, se poate economisi până la 30% din energia de încălzire. 

Cum funcționează 

Acesta funcționează prin 2 cicluri simple respectiv Ciclul 1 – prin extragerea aerului cald din interior, care are la bază un schimbător de căldură ceramic. Aerul cald îl încălzește timp de 70 de secunde, iar ulterior este eliminat și se trece la modul de alimentare cu aer nepoluat. 

Ciclul 2 – aerul din exterior este preluat și încălzit cu ajutorul recuperatorului, ajunge la temperatura camerei și este introdus în interior după care se reia ciclul 1. 

Costurile sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură

Costurile acestor sisteme de ventilație diferă în funcție de mai mulți factori, precum mărimea locuinței, alegerea în funcție de nevoi, cât și tipul sistemului de ventilație, brandul, calitatea, producătorul, cât și instalarea acestora. 

Spre exemplu, costurile unui sistem centralizat de calitate superioară (de la Komfovent) poate începe de la 12499.00 lei, iar costurile unei centrale ventilație poate începe de la 6700 lei. Ofertele de preț sunt însă personalizate  la furnizor, așadar preferați să nu achiziționați pe cont propriu un sistem, ci mai degrabă să optați pentru serviciile complete – achiziție și montaj de la aceeași firmă. 

Deși par costuri costisitoare în comparație cu un aparat de aer condiționat spre exemplu, beneficiile sunt mult mai complexe, care au un rol direct cu sănătatea, calitatea aerului pe care îl respirăm. Un avantaj mare este că aceste costuri se pot recupera și amortiza într-un timp relativ scurt. 

Având în vedere că se va apela la oameni cu experiență în acest domeniu, atât pentru montarea sistemelor, cât și pentru consiliere, ei vor ști ce să recomande, care sunt mai avantajoase în funcție de locuință, numărul de spații, locul unde se poate monta, avantaje pe termen lung și așa mai departe. Astfel de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură se pot găsi și la Altecovent spre exemplu. 

Atunci când optați pentru astfel de sisteme și nu știți cu exactitate ceea ce vi se potrivește, cel mai indicat este să apelați întotdeauna la specialiști în domeniu, pentru o alegere optimă. 

Calitatea aerului este vitală pentru populația din întreaga lume, iar faptul că aerul este din ce în ce mai toxic și ai poluat, din cauza a mai mulți factori, sănătatea este în pericol. 

Astfel de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură sunt o opțiune excelentă pentru tot mai multe familii, cât și spații comerciale sau instituții publice, pentru o îmbunătățire a calității aerului și scăderea riscului apariției bolilor respiratorii. Sunt de asemenea benefice în sălile de sport, acolo unde umiditatea este destul de ridicată, iar aerul este poluat. 

Faptul că aerul este contaminat atât la interior, cât și la exterior, aerisirea locuințelor sau altor spații prin deschiderea ferestrelor nu este o opțiune benefică, deoarece acest lucru nu duce decât la o recirculare a aceluiași aer poluat și toxic.