În primele șase luni ale anului 2024, au fost reciclate 29.000 de tone de ambalaje

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, anunță că în primele șase luni de funcționare a programului a predat reciclatorilor 29.000 de tone de ambalaje SGR, reprezentând aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de la consumatori.

Dintre acestea, aproximativ 90% au fost trimise către operatori locali, conform principiului bottle-to-bottle, asigurând astfel că materia primă secundară ajunge în același tip de produs din care a provenit.

SGR este un proiect național cu un impact semnificativ asupra întregului lanț de colectare și reciclare, oferind un instrument transparent pentru trasabilitatea cantităților colectate și trimise spre reciclare. În primele șase luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a înregistrat progrese constante: producătorii au pus pe piață 152.000 de tone de ambalaje, dintre care 34.000 de tone au fost colectate până la sfârșitul lunii mai a.c.

În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt realizate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul zilnic de colectare a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja trimisă către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel eficiența Sistemului de Garanție-Returnare.

„RetuRO asigură cu succes nu doar întoarcerea materialelor în piață, ci și transparența circuitului ambalajelor pe întreg lanțul, din etapa punerii lor pe piață, a colectării, până la etapa de reciclare.

Sistemul de Garanție-Returnare dezvoltă o infrastructură cuprinzătoare care susține eforturile de reciclare în România, infrastructură ce integrează tehnologie, echipamente de ultimă generație, planificarea strategică, și, cel mai important, implicarea comunității.

Rezultatele înregistrate în primele șase luni de la lansarea acestui program național în România ne întăresc convingerea că împreună cu toate părțile implicate vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România”, declară Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

Gemma Webb
Gemma Webb (SURSA FOTO: LinkedIn)

SGR are un impact real

SGR este un proiect național cu un impact real asupra întregului lanț de colectare și reciclare, oferind un instrument transparent pentru trasabilitatea cantităților colectate și trimise spre reciclare. În primele șase luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a progresat constant: producătorii au pus pe piață 152.000 de tone de ambalaje, dintre care 34.000 de tone au fost colectate până la sfârșitul lunii mai a.c.

În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt realizate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel eficiența Sistemului de Garanție-Returnare.

Calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este considerabil superioară oricărui alt tip de material (PET, sticlă, metal) recuperat prin alte fluxuri de colectare, conform operatorilor de reciclare. Această calitate superioară are un impact pozitiv asupra procesului lor de producție, de exemplu, prin eficientizarea consumului de energie. De asemenea, reciclatorii confirmă că baloții primiți prin SGR asigură cantitățile necesare pentru un proces de reciclare continuu.

centru RetuRO Otopeni (2) (1)
Centru RetuRO Otopeni
centru RetuRO Otopeni (2) (1)
Centru RetuRO Otopeni

În contextul economiei circulare, RetuRO garantează reintroducerea materialelor pe piață

În contextul economiei circulare, RetuRO garantează reintroducerea materialelor pe piață și transparența parcursului acestora pe întregul lanț, de la momentul punerii pe piață, la colectare și până la reciclare. RetuRO publică lunar rapoarte preliminare (pe data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară de colectare) și rapoarte finale (pe data de 25 a fiecărei luni pentru luna anterioară de colectare), care includ cantitățile de ambalaje predate spre reciclare și cantitățile de ambalaje intrate în instalațiile de reciclare.

RetuRO colaborează cu cele mai mari companii de reciclare din industria locală pentru diverse tipuri de materiale. Selecția acestor companii se bazează pe criterii precum capacitatea de procesare a ambalajelor, tehnologiile disponibile pentru reciclare, experiența în domeniul reciclării, reputația în industrie și stabilitatea financiară.

De asemenea, procesul de selecție a operatorilor de reciclare asigură că ambalajele SGR, care devin materie primă secundară, sunt reciclate conform principiului bottle-to-bottle, garantând că materia primă secundară este reutilizată în același tip de produs din care a provenit.

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ spre promovarea economiei circulare în România. SGR este un instrument util, transparent și accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil.