'În minele din Valea Jiului avem nevoie de cel puţin o mie de lucrători care să schimbe generaţiile îmbătrânite. Pregătirea unui miner durează cel puţin cinci ani, pentru a-l putea forma la locul de muncă, începând de la statutul de muncitor necalificat şi continuând apoi cu alte etape de perfecţionare, până poate ajunge şef de brigadă', a declarat marţi, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru.

Potrivit acestuia, media de vârstă a salariaţilor care lucrează în exploatările de huilă din Valea Jiului este de 43 de ani şi şapte luni, în condiţiile în care un miner se poate pensiona la 45 de ani.

Conform calculelor efectuate de Sindicatul 'Muntele', reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, în acest an ar urma să iasă la pensie 787 de angajaţi care lucrează în mineritul de cărbune din Valea Jiului.

Administraţia CEH va organiza un concurs de ocupare a 75 de locuri de muncă la minele Lonea şi Vulcan, numărul de posturi fiind insuficient în condiţiile în care numai la exploatarea minieră Vulcan ar fi nevoie, în opinia liderului sindical, de cel puţin 180 de oameni pentru ca mina să poată realiza o producţie zilnică de 1.150 de tone de cărbune.

Cât priveşte noile angajări, pentru cele 75 de locuri s-au înscris la concurs peste 460 de candidaţi. Aceştia vor trebui să completeze un chestionar şi să parcurgă apoi o probă practică. Acesta din urmă constă în încărcarea a 400 de kilograme de sort cu lopata, materialul trebuind să fie trecut peste un obstacol cu o înălţime de 1,5 metri, în maximum patru minute. Depăşirea timpului limită va duce automat la descalificarea candidaţilor.