Confederaţia sindicală Cartel Alfa a trimis o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, prin care propune introducerea unei taxe de tip Tobin pe tranzacţiile financiare.

Scopul este acela de a limita „viitoarele riscuri din sistemul financiar”, însă sindicaliştii susţin că va genera suficiente venituri pentru ca guvernul să finanţeze măsuri sociale, crearea de locuri de muncă şi chiar „adaptarea la schimbările climatice”. Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa prezintă viziunea sindicatelor vis-a-vis de tranzacţiile celor cu mulţi bani, care ar trebui taxate.

Capital.ro: La ce fel de tranzacţii s-ar putea aplica taxa?

Petru Dandea: Noi nu ne referim doar la fluxurile internaţionale de capital, avem în vedere în principal tranzacţiile de tip speculativ, acele investiţii de portofoliu care, din păcate, au un efect nociv.

În zona investitorilor despre care vorbim se regăsesc companiile mari de investiţii financiare, fondurile de risc. Acestea sunt principalele vizate pentru că până la urmă, ceea ce ştie toată lumea la ora actuală e că aceste companii şi fonduri de investiţii vehiculează la nivel mondial zilnic sume cam de 100 de ori mai mari decât cele necesare egalizării tranzacţiilor cu produse şi servicii pe plan mondial. Ori aceste fluxuri financiare, din păcate, funcţionează pe sistem aspirator, extrag valoare din statele sărace şi o direcţionează către aceste entităţi extrem de puternice din punct de vedere financiar.

Capital.ro: Îi afectează pe bogaţii români din Top 300?

Petru Dandea: În măsura în care domniile lor sunt acţionari la diferite hedge fund-uri sau alte minunăţii de felul acesta, probabil că-i va afecta. Noi nu ştim, nu avem idee dacă bogaţii români îşi au fondurile plasate în aceste tipuri de instrumente financiare.

Capital.ro: O să aibă succes demersul Cartel Alfa?

Petru Dandea: Noi sperăm să avem succes. Am făcut ceea ce fac toţi partenerii sociali în statele membre UE, nu ne-am trezit noi cu un asemenea tip de iniţiativă. Se discută la nivelul CE şi la nivelul G20 despre oportunitatea introducerii unei astfel de taxe pe fluxurile financiare.

Capital.ro: Ce urmează să faceţi?

Petru Dandea: Ne raliem poziţiei colegilor noştri şi o să presăm în toate instanţele europene, eu, spre exemplu, în Consiliul Economic şi Social European, din care fac parte, ca iniţiativa acesta să nu rămână la nivelul unei politici anunţate şi să devină o politică implementată. Ştim că este greu, dar trebuie făcut ceva.