Varianta COVID-19 din India, care provoacă ravagii în această ţară, este cea mai infecţioasă din cele apărute până în prezent. Medicii atrag atenţia că totul s-ar putea înrăutăţi, având în vedere că apar noi simptome atipice asociate cu infecţia cu noul coronavirus.

Simptome grave, ce nu erau până acum asociate cu boala provocată de SARS-CoV-2

Printre acestea se numără pierderea auzului, dureri gastrice severe şi cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome ce nu au fost asociate până acum cu COVID-19.

Medicii au observat la unii pacienţi cheaguri de sânge care se formează în vasele de sânge care alimentează intestinele, cauzând dureri de stomac, acesta fiind singurul simptom pentru unii pacienţi.

Tot mai multe persoane ce se infectează cu varianta indiană suferă de pierderea auzului, inflamaţie în jurul gâtului şi amigdalită severă, afirmă dr. Hetal Marfatia, chirurg de la Spitalul Memorial Regele Edward din Mumbai. „Fiecare persoană prezintă simptome diferite” în al doilea val, afirmă aceasta, potrivit Bloomberg.

A fost necesară amputarea unor degete sau a unui picior în cazul anumitor pacienţi

Unii pacienţi dezvoltă micro-trombi, sau mici cheaguri de sânge, atât de gravi încât cauzează moartea ţesutului afectat şi apariţia cangrenei, afirmă dr. Ganesh Manudhane, un cardiolog din Mumbai care a tratat opt pacienţi pentru complicaţii tromboembolice în ultimele două luni.

Doi dintre pacienţii săi au necesitat amputarea unor degete sau a unui picior. “Am văzut 3-4 cazuri în tot anul trecut, acum e un pacient pe săptămână”, spune medicul indian.

Sub-tulpina B.1.617.2, una dintre cele 3 linii ale variantei B.1.617 apărute în India, s-a răspândit în peste 60 de ţări în ultimele 6 luni şi a provocat implementarea unor noi restricţii de călătorie în Australia şi SUA.

Varianta indiană este acum dominantă în Anglia şi Scoţia, iar dovezile preliminare indică faptul că aceasta duce la un risc mai mare de spitalizare.

În India, medicii afirmă că cel mai alarmant aspect al actualului val de COVID-19 este viteza cu care se răspândeşte virusul, inclusiv printre copii.

Sursă foto: Dreamstime